Näistä saa hyvää rasvahappoa.
Näistä saa hyvää rasvahappoa.

Käsitys voi vaikuttaa ravitsemussuosituksiin.

Ruoka toimii elimistössä elintoimintoja säätelevien hormonien tavoin, esittävät tutkijat Science-lehdessä. Esimerkiksi omega-3:n suotuisia terveysvaikutuksia on vaikea selittää, ellei ota huomioon sitä, miten se vaikuttaa aineenvaihduntaan.

Hormonit ovat veren mukana eri puolille elimistöä kulkevia yhdisteitä, jotka voimistavat tai estävät solujen toimintaa. Hormonit vaikuttavat soluihin näiden reseptorien välityksellä. Ruoan sisältämät ainesosat voivat hormonien lailla kulkeutua veren mukana ja aktivoida reseptoreita.

Cincinnatin yliopiston Karen Ryan kollegoineen käsittelee esimerkkinä omega-3-rasvahappoa. Pelkkä aineen biokemia ei voi selittää, miksi juuri se edistää terveyttä toisin kuin muut rasvahapot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusissa tutkimuksissa on havaittu, että elimistö ei käytä omega-3:a vain energian tuottamiseen. Kyseinen rasvahappo vaikuttaa myös GPR120-reseptorien kautta parantamalla aineenvaihduntaa tärkeissä kudoksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruoan tarkasteleminen hormonina voisi tutkijoiden mukaan vaikuttaa siihen, millaista ravitsemusneuvontaa kannattaa antaa terveyden edistämiseksi tai sairauksien hoitamiseksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla