Kuva: Paolo Neo / Wikimedia Commons
Kuva: Paolo Neo / Wikimedia Commons

Jokapäiväinen rouskutus torjuu muitakin sairauksia.

Omena päivässä todellakin pitää lääkärin loitolla. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella päivittäinen omenan syöminen ehkäisee sydänvaivoja lähes yhtä hyvin kuin statiini-kolesterolilääkkeet.

Tutkijat halusivat selvittää, miten paljon sydänsairauksista johtuvat kuolemat vähentyisivät, jos kaikki yli 50-vuotiaat britit söisivät omenan tai statiinin joka päivä. Tämän he tekivät yhdistämällä terveysrekistereiden ja terveystutkimusten tietoja.

Mallinnus osoitti, että syömällä omenan päivässä säästyisi joka vuosi 8 500 brittiä sydäntaudeista johtuvalta kuolemalta. Päivittäin statiineja syömällä estyisi puolestaan 9 400 sydäntautikuolemaa.

Vaikka statiinit olivat mallinnuksen perusteella hieman parempia, omenat olisivat koko väestön hoitamiseen otollisempia, sillä ne ehkäisevät myös syöpää ja monia muita sairauksia. Statiineilla on lisäksi haittavaikutuksia, jotka lisääntyisivät huomattavasti, jos kaikki yli 50-vuotiaat söisivät niitä.

Tutkijat pitävät sekä omenia että statiineja hyvinä ja halpoina keinoina ehkäistä sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia. Terveiden aikuisten kohdalla omenat kuitenkin voittavat statiinit.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalin joulunumerossa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim