Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Raha tuo onnea vain, jos se parantaa sosiaalista asemaa.

Iso palkka ei tee onnelliseksi – paitsi jos tienaa enemmän kuin ystävät ja kollegat. Tällaiseen tulokseen tulivat rahan ja onnellisuuden yhteyttä kartoittaneet brittitutkijat.

Warwickin ja Cardiffin yliopistojen tiimi etsi selitystä sille, miksi vauraiden maiden kansalaiset eivät ole sen onnellisempia nyt kuin 40 vuotta sitten, vaikka talouskasvu on merkittävästi lisännyt keskimääräisiä tuloja.

"Tutkimuksemme paljasti, että tulot ennustavat onnellisuutta vain suhteellisesti, todellisilla summilla ei ole merkitystä", tutkimusta johtanut Chris Boyce Warwickin yliopistosta sanoo.

Asia paljastui, kun tutkijat ruotivat tulo- ja elämäntyytyväisyystietoja BHPS-tietokannasta, jonka katsotaan edustavan kattavaa otosta brittitalouksista.

Paljastui, että olennaisinta rahan ja onnellisuuden yhteydessä oli se, miten omat tulot suhteutuvat samanikäisten, samaa sukupuolta olevien, samalla paikkakunnalla asuvien ihmisten kanssa.

"Vaikka tienaisit miljoonan vuodessa, et ole onnellinen, jos tiedät tuttujesi nettoavan tuplasti enemmän", Boyce selittää.

Tämä selittää, miksi kansakunnan vaurastuminen ei lisää keskimääräistä onnellisuutta.

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.