Kuva: Catherine Scott, Wikimedia Commons
Kuva: Catherine Scott, Wikimedia Commons

Tyytyväinen on ehkä halukkaampi uusiin siirtoihin elämässä.

Onnelliset ihmiset hankkivat enemmän lapsia, kertoo tuore Yhdysvalloissa tehty tutkimus.

Texas A&M -yliopiston Jinhyung Kim ja Joshua Hicks käyttivät tutkimuksessaan tietoja 560 juristista, jotka olivat vuonna 1984 kertoneet kyselyssä, miten tyytyväisiä olivat elämäänsä. Kun vuonna 1990 juristeihin otettiin uudestaan yhteyttä, selvisi, että lapsia oli ilmaantunut enemmän niille, jotka olivat kuusi vuotta aiemmin olleet onnellisempia.

Sama havainto toistui, kun tutkijat analysoivat 5000 yhdysvaltalaisen tietoja ensin vuosilta 1995–96 ja sitten vuosilta 2004–2006. Tyytyväisyys, myönteisten tunteiden määrä ja merkityksellisyyden kokemus aiemmassa vaiheessa elämää ennustivat kukin erikseen suurempaa lapsilukua vastaisuudessa.

Molemmissa tutkimuksissa suljettiin pois mahdollisten muiden tekijöiden, kuten tulotason, iän ja sukupuolen vaikutus. Aiemmin koetun onnellisuuden vaikutus lasten hankintaan oli vähäinen, mutta silti havaittava.

Jos ihmiset ovat tyytyväisiä elämäänsä, he saattavat tutkijoiden mukaan olla hanakampia kokeilemaan jotakin uutta, kuten lasten hankintaa. Onni parantaa myös mahdollisuuksia löytää kumppani ja pitää kunnossa olemassa olevaa suhdetta.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Positive Psychology, ja siitä kertoi Britannian psykologisen yhdistyksen verkkosivut.