85-prosentin sääntö voi kuvata sitä, miten radiologi oppii tulkitsemaan tietokonekuvia ihmisen kudoksista. Kuva: Shutterstock
85-prosentin sääntö voi kuvata sitä, miten radiologi oppii tulkitsemaan tietokonekuvia ihmisen kudoksista. Kuva: Shutterstock

Tutkijat löysivät ihanteellisen vaikeuden ja helppouden suhteen.

Oppimisen tutkijat ovat pitkään ajatelleet, että ihmisen oppii parhaiten, kun haastavuus on sopivalla tasolla.

Jos haaste on liian helppo ja yksinkertainen, emme opi mitään uutta. Jos taas uuden oppiminen on liian vaikeaa, me ehkä luovutamme.

Nyt Arizonan yliopiston tutkijat kertovat osoittavansa matemaattisesti, että eniten oppii, kun harjoitustehtävissä onnistuu 85-prosenttisesti. Vikaan pitää siis mennä 15 prosentissa harjoituskerroista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Pitkään on tiedetty idea, että on olemassa vaikeuden vyöhyke, joka maksimoi oppimisen. Me olemme nyt ratkaisseet sen matemaattisesti”, sanoo psykologian apulaisprofessori Robert Wilson Arizonan yliopistosta Medical Express -verkkolehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Wilson on pääkirjoittaja tutkimuksessa, jonka julkaisi tiedelehti Nature Communications.

Tutkijat löysivät 85 prosentin säännön kokeissa, joissa he opettivat yksinkertaisia tehtäviä tietokoneille.

Tietokoneen piti esimerkiksi luokitella käsin kirjoitettuja numeroita parittomiin ja parillisiin tai isoihin ja pieniin.

Tietokoneiden tekoäly oppi nopeimmin, jos vaikeus oli sitä luokkaa, että kone vastasi oikein 85 prosentissa tapauksista. Virheistä kone oppi, miten kohteita ei pidä tulkita.

”Jos virheiden taso on 15 tai osumatarkkuus 85 prosenttia, se maksimoi oppimisen kahden vaihtoehdon tehtävissä”, Wilson sanoo.

Sama 85 prosentin sääntö tuntui vaikuttavan myös eläimillä, kertovat aiemmat tutkimukset.

Sääntöä voisi päteä havainto-oppimisessa, jolloin opimme tunnistamaan jotakin esimerkkien kautta vähitellen. Näin esimerkiksi radiologi kouluttautuu etsimään eri tekniikoilla otetuista kuvista syövän merkkejä.

Mitä enemmän radiologi näkee uusia kuvia ja rajatapauksia, sitä paremmin hän oppii tunnistamaan kasvaimen tunnuspiirteet. Jos radiologi saa eteensä vain helppoja esimerkkejä, hän onnistuu sataprosenttisesti, eikä ole mitään uutta opittavaa. Toisaalta katsomalla vain todella vaikeita kuvia, hän onnistuu ehkä puolessa tapauksista eikä silti opi mitään uutta.

Jos hän eteensä kuvia helppojen ja liian vaikeiden väliltä, hän saa ehkä eniten uutta tietoa joka kuvasta ja oppii niistä, Wilson sanoo.

Tutkijat tarkastelivat vain sellaisia tehtäviä, joihin oli selkeä oikea tai väärä vastaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla