Opportunity otti robottikäsivarren avulla selfien loistonsa päivinä. Kuva on koottu monesta eri otoksesta. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Opportunity otti robottikäsivarren avulla selfien loistonsa päivinä. Kuva on koottu monesta eri otoksesta. Kuva: Nasa

Piippaustakaan ei ole kuulunut enää kahdeksaan kuukauteen.

Marsmönkijä Opportunityyn ei yritetä enää ottaa yhteyttä maapallolta. Mönkijä on pysynyt hiljaa jo kahdeksan kuukautta.

Opportunityn lennonjohto Kaliforniassa on yrittänyt saada yhteyden mönkijään jo yli 600 kertaa, viimeksi keskiviikkona.

Piippaustakaan ei kuulunut, joten Nasa julisti legendaarisen marsmönkijän menetetyksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Julistan Opportunityn operaation päättyneeksi”, Nasan Thomas Zurbuchen ilmoitti tiedotustilaisuudessa Pasadenassa Kaliforniassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteys katkesi 10. kesäkuuta, kun Opportunity joutui ison ja pitkään jatkuneen hiekkamyrskyn vangiksi.

Hiekka ja pöly peittivät ja pimensivät ison osan Marsin taivaasta. Opportunity saa energiansa aurinkopaneeleista, jotka eivät tuottaneet myrskyn aikana virtaa.

Vaikka Marsin taivas lopulta hieman selkeni loppuvuodesta, ei yhteyttä ole enää saatu. Paneelien päällä on ehkä paljon pölyä, jota tuulet eivät ole pyyhkineet pois.

Mönkijä kulki Marsin pinnalla peräti 14 vuotta. Se laskeutui Marsiin tammikuussa 2004, ja se oli suunniteltu liikkumaan vain kolme kuukautta.

Mutta Opportunity vain jatkoi ja jatkoi. Se kulki vuosien varrella joenuomissa ja porasi marsperää. Se tutki yli sataa kraatteria. Sen pyörät kiipesivät Marsissa jyrkänteitä, joiden kaltevuus oli 32 astetta.

Näillä matkoilla vahvistui, että vesi on virrannut muinoin Marsissa.

Kuusipyöräinen ja noin golfkärryn kokoinen ajoneuvo ehti taivaltaa pitemmälle kuin mikään muu laite Marsissa. Matkaa kertyi ennen kesäkuun seisahtumista 45,16 kilometriä. Se lähetti taipaleeltaan 218 000 kuvaa.

Opportunitylla oli identtinen kaksonen nimeltä Spirit. Lennonjohto julisti sen menetetyksi jo 2011, vuosi sen jälkeen, kun Spirit oli juuttunut hiekkaan ja yhteys siihen katkennut.

Kaksosmönkijät liikkuivat punaisen planeetan eri puolilla kaukana toisistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla