Positiivinen asenne pitää stressin aisoissa. Kuva: Shutterstock
Positiivinen asenne pitää stressin aisoissa. Kuva: Shutterstock

Valoisalla elämänasenteella varustettu ihminen elää tilastollisesti jopa 11–15 prosenttia pidempään kuin pessimistisemmät ikätoverinsa, esittää uusi tutkimus.

Optimismi pidentää ikää. Bostonin yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun ja Harvardin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen tutkijoiden uusi julkaisu esittää, että optimistisimmin elämään suhtautuvat elävät keskimäärin pidempään kuin pessimistisemmät ikätoverinsa. Valoisa elämänasenne ennustaa myös suurempaa todennäköisyyttä elää yli 85-vuotiaaksi.

Tutkimus on julkaistu Yhdysvaltain tiedeakatemian Pnas-lehdessä.

Havainto ei ole ainutlaatuinen. Useassa aiemmassa tutkimuksessa on löydetty yhteys valoisan elämänasenteen ja pienemmän kuolleisuuden välillä, kun henkilöiden elämästä on ollut tietoa kymmenien vuosien ajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin 70 000:ta naista, jotka olivat osallistuneet hoitoalalla työskentelevien terveyttä kartoittavaan tutkimushankkeeseen alun perin 1970-luvulla ja olleet sen jälkeen mukana seurantatutkimuksissa tietyin väliajoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehiä koskeva aineisto koostui amerikkalaisten sotaveteraanien terveyttä kartoittavasta tutkimuksesta ja oli pienempi: miehiä tähän tutkimukseen valikoitui 1 500.

Osallistujat olivat täyttäneet kyselylomakkeita, joissa kartoitettiin heidän suhtautumistaan elämään. Lisäksi tutkijoilla oli tietoa osallistujien terveydestä, koulutustasosta, harrastuksista, mahdollisista sairauksista ja vastaavista muista asioista.

Kun asiaan mahdollisesti vaikuttavat sekoittavat tekijät huomioitiin, jäi käteen seuraava havainto:

Kaikkein optimistisimmat naiset näyttivät tilastollisesti katsottuna elävän jopa 15 prosenttia pidempään kuin vähiten optimistisimmat verrokkinsa.

Miehillä optimismi näytti pidentävän ikää 11 prosentilla.

Optimistisimmat henkilöt elivät myös muita todennäköisemmin yli 85-vuotiaiksi. Kannattaa muistaa, että nämä ovat tilastollisia yhteyksiä, joita on vaikea yleistää yksittäisiin ihmisiin.

Keskimäärin positiivisesta asenteesta näyttää kuitenkin olevan hyötyä.

Miksi optimisti eläisi pidempään, eihän esimerkiksi syöpää voi torjua positiivisilla ajatuksilla?

Tutkijoiden mukaan valoisammin ajattelevat saattavat olla motivoituneempia pitämään parempaa huolta itsestään, ja positiivinen asenne voi myös auttaa torjumaan stressiä.

Stressiä paljon tutkinut neuroendokrinologi Bruce McEwen kommentoi Scientific American -lehdessä, että elämänkokemukset vaikuttavat ihmiseen henkisesti ja fyysisesti.

Stressi ja tulehdustilat vaikuttavat elimistöön sekä aivoihin ja saattavat osaltaan altistaa sairauksille ja nopeuttaa ikääntymistä, McEwen pohtii.

Elämänasenteella voi olla monenlaisia sosiaalis-psykofyysisiä vaikutuksia. McEwen ei ollut mukana tutkimuksessa.

Birminghamin yliopiston filosofian professori Lisa Bortolotti pohtii The Guardian -sanomalehdessä, että liiallinen itsevarmuuskin saattaa lopulta olla hyödyksi.

”Meillä saattaa olla vinoutuneita näkemyksiä itsestämme ja tulevaisuudesta: saatamme kuvitella olevamme muita parempia kuskeja tai että emme koskaan joudu kokemaan avioeroa, vaikka totuus olisikin toinen. Mutta näistä harhaluuloista voi olla hyötyäkin. Jos uskomme, että pystymme saavuttamaan tavoitteemme, selviämme todennäköisemmin myös vaikeuksista”, Bortolotti sanoo.

Vierailija

Käyttäjä19705 kirjoitti:
Minijehova kirjoitti:
Käyttäjä19705 kirjoitti:
Toki se on helpommin sanottu kuin tehty. Joka tapauksessa oman moniston euklidisuus ei implikoi toisen eriävän moniston euklidisuuden puutetta. Se voi olla aivan yhtä differentioituva kuin omakin. Jo evoluutio kertoo meille, ettei maailma ole kaikille sama. Siitä huolimatta se sivuutetaan joka ikisessä keskustelussa joka koskettaa ihmisen olemassaoloa. Sitä voisi kutsua epäsosiaalisuuden mitaksikin.

Tuon taisit tuottaa jollain webbipohjaisella puppulausegeneraattorilla. Tai ainakin toivon että et itse tuota keitostasi kasannut...

En olettanutkaan että ymmärtäisit.

Jos tuon kääntää koneellisesti englanniksi ja panee hauksi, näkee mistä puppusi kaivat:
Sure, it's easier said than done. In any case, the Euclideanity of one's own manifold does not implicate the lack of Euclideanism of another manifold. It can be as differentiating as it can be. Evolution itself tells us that the world is not the same for everyone. Nonetheless, it is ignored in every single debate that touches human existence. It could be called a measure of anti-socialism.

=D

Sisältö jatkuu mainoksen alla