Eron voi ennustaa puheesta. Kuva: Shutterstock
Eron voi ennustaa puheesta. Kuva: Shutterstock

Psykologit tutkivat Redditin eropalstalla yli 600 ihmisen eroaikeita yli miljoonassa viestissä.

Avioeroa edeltää usein mykkäkoulu. Mutta jos parit puhuvat toisilleen, voi sanojen valinnoista ja keskustelun tyylistä ehkä tulkita hyvissä ajoin, että ero on edessä.

Psykologit löysivät Yhdysvalloissa tällaisia merkkejä jo kuukausia ennen eroa. Eroavat ihmiset esimerkiksi alkavat käyttää enemmän sellaisia sanoja kuin ”minä” ja ”me” ennen eroa. Tämä viittaa siihen, että he työstävät aihetta ajatuksissaan. Myös ajattelun tapa muuttuu.

Austinin yliopiston psykologit Texasissa tutkivat verkkopalvelu Redditistä 6 803 ihmisen viestintää. He kaikki osallistuivat eropalstan keskusteluun. Viestejä oli yli miljoona. Palstan nimi on BreakUps, suomeksi erot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ja kun ero tuli, psykologit selvittivät eronneen viestejä Redditissä taaksepäin aina vuoden päähän ennen eroa. Myös saman henkilön viestejä eron jälkeen tutkittiin pitkältä ajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin psykologit halusivat selvittää, oliko viesteissä eroja ennen eroa ja eron jälkeen. He seurasivat myös saman henkilön kaikenlaisia viestejä Redditin eri palstoilla, eivät vain niitä, jotka liittyivät ihmissuhteisiin.

Psykologit löysivät merkkejä lähestyvästä erosta jopa kolme kuukautta ennen kuin erosta todella päätettiin.

Orastava ero näkyi kaikessa kielenkäytössä eikä ainoastaan siinä puheessa, joka keskittyi parisuhteeseen. Sanojen käyttö kaikissa aiheissa muuttui ennen kuin erosta oli päätetty.

Kieli muuttui eniten sillä viikolla, kun erosta todella päätettiin. Puhe palautui entisiin uomiinsa yleensä noin kuuden kuukauden kuluessa.

”Näyttää siltä, että jo ennen kuin ihmiset ovat tietoisia erosta, se alkaa vaikuttaa heidän elämäänsä”, sanoo tutkija Sarah Seraj. Hän on psykologian tohtorikoulutettava Texasin yliopistossa Austinissa.

”Eroava ei itse ehkä huomaa, kuinka monta kertaa hän käyttää tiettyjä sanoja. Niiden taajuus voi kuitenkin kertoa siitä, mikä on ihmisen tunnetila.”

Yksi selvä ero löytyi sanojen ”minä” ja ”me” käytössä. Niiden prosentuaalinen osuus kasvoi selvästi ennen eroa. Ennen eroa myös analyyttisenä pidetty ajattelu hiipuu. Sillä ei ollut väliä, oliko kyseessä avioero vai parisuhteen katkeaminen.

Valitut sanat viittaavat siihen, että henkilöä vaivaavat tietyt ajatukset. Aivot kuormittuvat. Eron lähetessä ihminen on yhä itsekeskeisempi, Seraj sanoo.

Joskus sanan ”minä” runsas käyttö on yhteydessä masennukseen ja suruun. Masentuneella ihmisellä on nimittäin taipumus keskittyä itseensä. Serajin mukaan hän ei osaa suhtautua muiden asemaan yhtä paljon.

Kielen erot näkyivät joillakin vielä vuoden kuluttua erosta. Nämä ihmiset lähettivät yleensä pitempään viestejä eropalstalle eli BreakUps-ryhmään.

He lähettivät sinne esimerkiksi erotarinansa useita kertoja. Tämä kieli siitä, että heillä oli vaikeampaa arjessaan.

”Kiehtovaa tässä on se, että uuden tekniikan avulla voimme todella nähdä, miten ihmiset kokevat eron kuin reaaliajassa”, sanoo tutkimuksen toinen kirjoittaja, psykologi Kate Blackburn Austinin yliopistosta.

”Olemme tietysti tienneet pitkään, että eroa voi ennustaa pariskuntien käyttämästä kielestä.”

Jo vuonna 2000 julkaistiin tutkimus, jossa pariskuntia oli seurattu 14 vuoden ajan.

Vain 15 minuutin pituisessa haastattelussa psykologit pystyivät aika hyvin ennustamaan, eroaako pariskunta vai ei. Ennusteen tarkkuus oli 93 prosenttia, Blackburn sanoo.

Nyt tehty tutkimus oli kuitenkin ensimmäinen, joka selvitti laajasti, voisiko verkkopalvelun tekstejä tutkimalla ennustaa suhteen hajoamista ja myös sitä, kuinka pitkään ihmisten kielenkäyttö muuttuu.

Avioeron puheista ja aikeista julkaisi tutkimuksen Yhdysvaltain tiedeakatemian lehti PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla