Lituska muuttuu liikkuvaksi robotiksi neljässä minuutissa. Kuva: Seth Kroll, Wyss Institute
Lituska muuttuu liikkuvaksi robotiksi neljässä minuutissa. Kuva: Seth Kroll, Wyss Institute

Video näyttää, miten litteä laite kohottautuu ja ryömii eteenpäin.

Japanilainen paperintaittelutaito origami toimi mallina, kun tutkijat rakensivat itsensä taitoksista kokoavan, liikkuvan robotin. Litteäksi levitettynä tällaisia robotteja voisi kuljettaa suuria määriä käyttökohteeseen, missä ne avautuisivat puuhiinsa. Littanoina niitä olisi helppo ujuttaa ahtaisiin paikkoihin, kuten vaikka avunantotehtäviin romahtaneissa rakennuksissa.

Sciencessa raportoineet tutkijat rakensivat prototyyppinsä paperiarkeista ja muotonsa muistavasta polymeeristä, jonka sisään oli upotettu elektroniikkaa. Polymeeri muuttaa muotoaan kun sitä kuumennetaan yli sataan asteeseen.

Käynnistettäessä robotti kohoaa taitekohdistaan täyteen mittaansa neljässä minuutissa. Sitten se ryömii eteenpäin viiden senttimetrin sekuntivauhtia.

Laitteen etu on litteyden ja elektroniikan yhdistämisessä. Komposiittilevyistä on tutkijoiden mukaan halvempaa ja helpompaa rakentaa robotteja kuin perinteisillä valmistusmenetelmillä.

Itsestään kokoon avautuvalle laitteelle löytyy myös muita mahdollisia sovelluksia kuin avustustehtävät ahtaissa tiloissa. Yksi idea olisi viedä Ikean kokoa-kotona-periaatetta vielä pidemmälle ja valmistaa huonekaluja, jotka kokoavat itse itsensä, kun paketti on avattu.

Origamirobotin tyylinäyte videolla:

Video: Samuel Felton