Harva funktionaalinen elintarvike tarjoaa kuluttajalle todellista hyötyä. – Iso osa tuotteista, joiden väitetään olevan terveysvaikutteisia, ei ole sellaisia, sanoo johtaja Laura Jalkanen Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehitt...

Harva funktionaalinen elintarvike tarjoaa kuluttajalle todellista hyötyä. – Iso osa tuotteista, joiden väitetään olevan terveysvaikutteisia, ei ole sellaisia, sanoo johtaja Laura Jalkanen Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Elintarvikelain mukaan tuotetta saa mainostaa terveysvaikutteiseksi, jos siitä on selkeä tieteellinen näyttö. Se puuttuu valtaosalta valmisteista.

Osa väitteistä on selvää hämäystä. – Suklaa ei voi olla funktionaalinen, sanoo tutkimusprofessori Antti Aro Kansanterveyslaitoksesta. – Sama koskee kuitupitoisia kaurakeksejä. – Kummankaan kulutus ei yllä koskaan niin suureksi, että syödyillä annoksilla olisi merkitystä terveydelle. – Nyt on kriittisen kuluttajan markkinat, Laura Jalkanen muotoilee.

Lisää terveysruoasta juuri ilmestyneessä Tiede-lehdessä 7/2002.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla