Erityisen haitallista on palaminen nuorella iällä. Siksi lasten vielä ohut iho pitää suojata erityisen hyvin. Kuva: Getty Images
Erityisen haitallista on palaminen nuorella iällä. Siksi lasten vielä ohut iho pitää suojata erityisen hyvin. Kuva: Getty Images

Suomalaisten vaalea iho palaa auringossa äkkiä – ja jokainen polttama kasvattaa vaarallisimman ihosyövän riskiä.

Talven jälkeen on mukava istuskella terassilla ja nauttia lämmöstä ja valosta. Samaan aikaan ihossa tapahtuu. Koska auringon ultraviolettisäteily on vaaraksi soluille, solut ryhtyvät vastatoimiin.

Ihon perusolut keratinosyytit lähettävät pigmenttisoluille melanosyyteille hätäviestin: Nyt pitää suojautua. Melanosyytit vastaavat valmistamalla väriainetta, melaniinia. Keratinosyytit imevät sitä itseensä, ja iho alkaa ruskettua, ettei säteilyä tunkeutuisi lisää herkkiin ihonalaisiin kudoksiin.

Jos unohtuu aurinkoon pitkäksi aikaa, tapahtuu pahempaa: uv-säteily vahingoittaa soluja siinä määrin, että syntyy auringonpolttama. Se on vaaran merkki, sillä palaminen altistaa melanoomalle, ihosyövistä vaarallisimmalle. Kaiken lisäksi kerran palanut iho palaa herkästi uudelleen ja syöpäriski kasvaa kerta kerralta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riskiään voi pienentää vain suojautumalla ultraviolettisäteilyltä. Useimmat muistavat tämän etelän auringossa, mutta vaara vaanii myös kotimaassa. Vain kymmenellä prosentilla meistä suomalaisista on iho, joka ei juuri pala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aurinko polttaa äkkiä

Ihotyyppi ratkaisee, miten kauan auringossa voi oleskella ilman suojaa. Ihotyyppi myötäilee hiusten ja silmien väriä ja ruskettumistaipumusta.

Oleskeluajan arviointiin osviittaa tarjoaa Fitzpatrickin asteikko, joka antaa eri ihotyypeille laskennallisen maksimi­ajan minuutteina. Kun sen jakaa vallitsevalla uv-indeksillä, saa kulloistenkin olojen mukaisen enimmäisajan.

Asteikossa on kuusi ihotyyppiä, mutta me suomalaiset kuulumme neljään palamisherkimpään. Viidennen ja kuudennen tyypin ihmiset ovat luonnostaan niin tummaihoisia, että palavat äärimmäisen harvoin tai eivät ollenkaan.

Kansainvälisesti sovittu suojautumista edellyttävä uv-indeksi on 3, vaarallisen voimakkaan säteilyn 6. Meillä tämä varoitusraja rikkoutuu keskimäärin kahdeksan kertaa vuodessa.

Suomalaisten suosimissa lomailumaissa Välimeren alueella uv-säteily on keskikesällä voimakkaampaa: indeksi vaihtelee 8:n ja 10:n välillä.

SUOMALAISTEN IHOTYYPIT

Palaa aina, ei rusketu

 • Iho on hyvin vaalea, usein pisamainen. Myös silmät ovat vaaleat, hiukset usein punertavat.
 • Tyyppiin kuuluu 3–5 % meistä.
 • Fitzpatrickin maksimi suojattomaan auringossa oleskeluun on 67 minuuttia.
 • Oleskeluaika uvi-3:lla 22 minuuttia, uvi6:lla 11 ja uvi8:lla 8 minuuttia.

Palaa usein, ruskettuu hieman

 • Iho ja hiukset ovat vaaleat, silmät siniset.
 • Tyyppiin kuuluu 25–27 % meistä.
 • Fitzpatrickin maksimi 100 minuuttia.
 • Oleskeluaika uvi3:lla 33 minuuttia, uvi6:lla 16 ja uvi8:lla 12 minuuttia.

Palaa silloin tällöin, ruskettuu

 • Hiukset ovat vaaleahkot tai ruskeat, silmät siniset.
 • Tyyppiin kuuluu enemmistö meistä, 60 %.
 • Fitzpatrickin maksimi 200 minuuttia.
 • Oleskeluaika uvi3:lla 66 minuuttia, uvi6:lla 33 ja uvi8:lla 25 minuuttia.

Palaa joskus, ruskettuu helposti

 • Hiukset tummat, silmät usein ruskeat.
 • Tyyppiin kuuluu 10 % meistä.
 • Fitzpatrickin maksimi 300 minuuttia.
 • Oleskelu uvi3:lla 100 minuuttia, uvi6:lla 50 ja uvi8:lla 37 minuuttia.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo melanooman riskitekijöistä, kehittymisestä, tunnistamisesta ja hoidosta. Uusien täsmälääkkeiden ja immuunihoitojen ansiosta nyt nopeimmin yleistyvän syövän diagnoosi ei ole enää kuolemantuomio niin kuin vielä kymmenkunta vuotta sitten.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla