Timantti on ikuinen. Sen kovuus tekee siitä myös käyttökelpoisen. Nyt tutkijat keksivät kuitenkin, että platinan sukuinen osmium kestää puristusta paremmin kuin timantti. Hyunchae Cynnin johtama tutkijaryhmä kokeili yhdysvaltalaisessa

Timantti on ikuinen. Sen kovuus tekee siitä myös käyttökelpoisen. Nyt tutkijat keksivät kuitenkin, että platinan sukuinen osmium kestää puristusta paremmin kuin timantti. Hyunchae Cynnin johtama tutkijaryhmä kokeili yhdysvaltalaisessa Lawrence Livermore National -laboratoriossa, miten osmium kestää puristusta.

Osmiumjauhetta puristettiin 600 000 ilmakehän paineella ja samalla mitattiin röntgensäteillä, miten paljon puristus siirsi osmiumin atomeja lähemmäksi toisiaan. Tulos osoitti, että siirtymä oli pienempi kuin timantilla: timantin puristuskerroin on 443 GPa ja osmiumin 462 GPa.

Cynn työtovereineen hämmästelee Scientific American -lehden julkaisemassa uutisessa, miten sidosrakenteeltaan niin erilaiset aineet kuin timantti ja osmium kestävät molemmat hyvin puristusta. Puristuslujuus vaikuttaa myös aineen kovuuteen, joten Physical Review Lettersissä julkaistu tutkimustulos saattaa johtaa superkovien aineiden tutkimuksen uusille urille, sillä se antaa uusia viitteitä myös metallikarbidien ja -nitridien ominaisuuksista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla