Terveen ihmisen (vas.) ja alzheimerpotilaan aivot näyttävät erilaisilta PET-kuvassa. Kuva: <span class="photographer">National Institutes of Health</span>
Terveen ihmisen (vas.) ja alzheimerpotilaan aivot näyttävät erilaisilta PET-kuvassa. Kuva: National Institutes of Health

Kertymät haittaavat soluvaurioiden korjaamista.

Kanadalaistutkijat ovat tarkastelleet ensimmäisen kerran omituisia rasvakertymiä alzheimerpotilaiden aivoissa. Tulokset viittaavat siihen, että kertymillä voi olla taudin etenemistä kiihdyttävä vaikutus.

Montrealin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa lähdettiin alunperin selvittämään aivojen kantasolujen toiminnan muutoksia Alzheimerin taudissa. Normaalisti aivojen kantasolut korjaavat aktiivisesti aivoihin tulleita vaurioita. Alzheimerin taudissa kantasolut eivät kuitenkaan reagoi vaurioihin. Tutkijat halusivat tietää miksi.

Näytteitä analysoidessaan tutkijat havaitsivat kantasolujen tuntumassa rasvakertymiä. He yllättyivät oivaltaessaan, että Alzheimerin taudin kuvaaja, Alois Alzheimer, oli itsekin havainnut vastaavia kertymiä 1900-luvun alussa. Niihin oli kuitenkin kiinnitetty varsin vähän huomiota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat analysoivat rasvakertymien koostumuksen. Ne olivat pääasiassa triglyseridejä, joiden joukossa oli pieni määrä oleiinihappoa. Hiirikokeissa oleiinihappo vaikutti pääsyylliseltä kantasolujen toimimattomuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat analysoivat yhdeksän kuolleen alzheimerpotilaan aivonäytteet, ja he löysivät niistä huomattavasti enemmän rasvakertymiä kuin viiden terveen verrokin aivokudosnäytteistä.

Rasvakertymiä löytyi myös Alzheimerin taudin hiirimallilla, jolla on sairaudelle altistavia geenejä. Hiirikokeet itse asiassa viittasivat siihen, että rasvakertymät ovat osa normaalia ikääntymistä, mutta Alzheimerin taudissa niitä kertyy paljon nopeammin. Jos ne estävät kantasolujen toimintaa, ne voivat kiihdyttää sairauden etenemistä.

Tutkijoiden mukaan löytö tukee niitä näkemyksiä, joiden mukaan Alzheimerin tauti olisi seuraus aivojen metabolian ongelmista – siis eräänlainen metabolinen oireyhtymä aivoissa.

Tutkimuksen julkaisi Cell: Stem Cell.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Tuo "oikea aine väärässä paikassa" kuulostaa järkevältä selitykseltä. Samahan se on tosiaankin esim. kalsiumin kanssa: luissa on hyvä olla kalsiumia, mutta pehmytkudoksissa kuten aivoissa, verisuonissa, munuaisissa jne. ei, ainakaan minään kalkkikertyminä. Ja toisaalta tuokin on fiksu ajatus, että kyseessä voisikin olla seuraus, eikä syy.

MooM
Seuraa 
Viestejä13930
BCK

"Tutkijat analysoivat rasvakertymien koostumuksen. Ne olivat pääasiassa triglyseridejä, joiden joukossa oli pieni määrä oleiinihappoa. Hiirikokeissa oleiinihappo vaikutti pääsyylliseltä kantasolujen toimimattomuuteen."

Mielenkiintoista. Oliiviöljyssä ja rypsiöljyssä (ja lihassa) on erityisen paljon oleiinihappoa, mutta nämä öljyt käsittääkseni liitetään pienempään Alzheimerin riskiin? 

En tunne juuri rasvojen biologista kiertoa, mutta yleisesti ottaen oikea aine väärässä paikassa voi olla iso ongelma. Selvimmin (minusta) tämä näkyy hermoston välittäjäaineiden tasapainossa ja jos rasva toimii suorasti tai epäsuorasti kantasoluja reguloivana mekanismina, rasvan hvyien ominaisuuksien rinnalla voi olla tällainen negatiivinen mekanismi.

Jutusta ei nopeasti katsomalla selvinnyt, onko tällä jotain yhteyttä ravinnosta saatavaan oleiiniihappomäärään. 

Lisäksi Alzheimerin taudissa ei kai vieläkään tiedetä, mikä on syytä ja mikä seurausta näissä mitattavissa muutoksissa (amyloidiplakit, tau-proteiini) ja voiko estämällä jonkin molekyylin muodostumista perentaa tai pysäyttää taudin kulkua. Tässä voi hyvin olla sama, että rasvakertymä johtuu taudista eikä tauti rasvasta.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla