Kipu päässä tuntuu pahemmalta, koska päästä kulkee suora yhteys tunteita käsittelevälle aivoalueelle. Kuva: Tea Karvinen
Kipu päässä tuntuu pahemmalta, koska päästä kulkee suora yhteys tunteita käsittelevälle aivoalueelle. Kuva: Tea Karvinen

Pään tuntohermosolut linkittyvät suoraan aivoalueeseen, joka liittyy tunnesignaalien käsittelyyn.

Pään ja kasvojen kipuihin liittyy tutkimusten mukaan pelkoa ja ahdistusta enemmän kuin muuhun kipuun. Nyt yhdysvaltalainen Duken yliopiston tutkimusryhmä selittää syyksi pään tuntohermojen verkottumisen.

Pään ja kasvojen tuntohermosolut näyttävät linkittyvät suoraan aivoissa alueeseen, joka liittyy tunnesignaalien käsittelyyn. Pääkipu iskee siis suoraan tunteisiin ja tuntuu siksi niin pahalta.

Tutkijat testasivat hiirillä, miten eri puolilla kehoa koettu kipu näkyy aivoissa. He ärsyttivät joko hiiren käpälää tai päätä ja mittasivat signaalien kulkua hiiren aivoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pään ärsyttäminen viritti hermosoluja hiiren aivojen parabrakiaalisessa tumakkeessa. Se on suoraan kytköksissä aivojen vaistoja ja tunteita sääteleviin alueisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Se oli heureka-hetki. Havaitsimme, että kehon tuntohermosoluilla on epäsuora väylä parabrakiaaliseen tumakkeeseen. Pään ja kasvojen alueen tuntohermosoluilla on myös suora yhteys”, selittää neurobiologian ja solubiologian professori Fan Wang Duken yliopistosta tiedotteessa.

Aiemmin on ajateltu, että kenties pään alueen tuntohermosolut ovat vain herkempiä. Se ei kuitenkaan tutkijoiden mukaan selitä, miksi pään kivut koetaan niin ahdistavina.

Solujen suora kytkös parabrakiaaliseen tumakkeeseen tarjoaisi sen sijaan selityksen kipuun liittyville tunnereaktioille.

Myöhemmissä kokeissa tutkijat osoittivat, että tämän viestikanavan aktivointi lisäsi kasvoissa koettua kipua. Kanavan vaimentaminen vähensi sitä.

Pään alueen kiputilat kuten kolmoishermosärky ja niin sanottu Hortonin neuralgia aiheuttavat kovinta tuskaa, jota ihminen voi kokea. Niitä yritetään hoitaa jopa katkaisemalla hermoja.

Kenties tutkijoiden uusi havainto voisi auttaa kehittämään uusia hoitokeinoja näihin harvinaisiin ja äärimmäisen tuskallisiin oireyhtymiin.

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience.

Sisältö jatkuu mainoksen alla