Robottikäden näppituntuma on niin herkkä, että raaka kananmunakin pysyy ehjänä.
Robottikäden näppituntuma on niin herkkä, että raaka kananmunakin pysyy ehjänä.

Robotin kosketus on saatu ihmismäisemmäksi.

Ihmiselle mehun kaataminen kertakäyttömukiin ei ole temppu eikä mikään. Robotille sen sijaan on, sillä mehupurkkia täytyy pidellä lujasti ja mehumukia kevyesti. Lujan otteen ja herkän otteen yhdistäminen ei ole mekaanisesti aivan helppoa.

Saksalaisen Saarlandin yliopiston tutkijat ovat nyt onnistuneet luomaan robottikäden, jossa molemmat ominaisuudet yhdistyvät. Se pystyy esimerkiksi pitelemään kananmunaa sitä hajottamatta, mutta myös kantamaan painavaa esinettä. Tärkeää on sekin, että konelihakset eivät vie paljoa tilaa.

Robottikäden toiminta perustuu äärimmäisen vahvoihin polymeerijousiin, joita ohjataan pikkuruisten sähkömoottoreiden avulla. Rakenne on otettu suoraan ihmisen fysiologiasta: myös robotin sormet koostuvat kolmesta osasta, joten se pystyy, ainakin periaatteessa, samanlaisiin toimiin kuin ihminen näppeineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmismäistä otetta kaivataan muun muassa hoito- ja pelastustehtävissä toimiville tulevaisuuden roboteille. Saarlandin yliopiston robotti-innovaatio syntyi EU:n rahoittamassa Dexmart-hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää kädellisiä robotteja monenlaisiin ympäristöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla