Toisten patsaiden pään päälle nostettiin irrallinen kivipaasi, pukau. Kuva: Wikimedia Commons
Toisten patsaiden pään päälle nostettiin irrallinen kivipaasi, pukau. Kuva: Wikimedia Commons
Havainnekuva näyttää, miten painava pukau ehkä hivutettiin patsaan pään päälle. Kuva: Sean Hixon
Havainnekuva näyttää, miten painava pukau ehkä hivutettiin patsaan pään päälle. Kuva: Sean Hixon

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

Pääsiäissaaren kivipatsaat ovat kiehtoneet ihmisiä ja tutkijoita iät ajat. Miten kymmenien tonnien painoiset patsaat eli moait saatiin liikutettua kilometrien päässä sijaitsevilta kaivoksilta paikoilleen ja nostettua pystyyn?

Toinen mysteeri on se, miten patsaille saatiin 12 tonnia painavat kiviset hatut päähän.

Osalla patsaista oli alun perin päänsä koristeena punaisesta kivestä tehty, sylinterin muotoinen pukau, jonka on arveltu esittävän joko muinaisen pappismiehen päähinettä tai saarelaisten muinoin suosimaa hiustyyliä.

Pukau on raskas, kivinen limppu, joka ei ollut kiinteä osa muuta patsasta. Se asennettiin moain päähän erikseen. Pukaut valmistettiin eri kaivoksella kuin itse patsaat, ja nekin pyöriteltiin ympäri saarta kilometrien päähän itse patsaiden luo.

Binghamtonin yliopiston antropologian professori Carl Lipo kollegoineen uskoo nyt ratkaisseensa sen, miten pukau nostettiin paikalleen.

Tutkijoiden teoria on, että pystytettyä patsasta vasten rakennettiin maa-aineksesta ja kivistä pitkä ramppi, jota pitkin pukau rullattiin ylös kasvikuidusta punottujen köysien avulla.

Tässä olisi hyödynnetty niin sanottua parbuckling-tekniikkaa, jonka avulla myöhempinä aikoina on nostettu kumoon kellahtaneita laivoja, muun muassa karille ajanut Costa Concordia.

Yksinkertaisessa tekniikassa vedetään pitkä köysi kiven ali, köyden alempi pää kiinnitetään rampin yläpäähän ja kivi pyöritellään ramppia ylös köyden toisesta päästä vetämällä. Samalla tekniikalla on keskiajalla liikuteltu raskaita tynnyreitä.

Rampin yläpäässä pukau kellautettiin sitten patsaan päähän.

”Tämä tapa vaatii kaikkein vähiten vaivaa. Se oli yksinkertainen ja elegantti ratkaisu, joka minimoi sekä resurssien että energian käytön”, professori Lipo sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksen hattujen siirrosta julkaisi Journal of Archaeological Science.

Rasvaperse
Seuraa 
Viestejä670
Liittynyt26.5.2016

Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Pääsiäissaarella on asunut erittäin älykäs intiaaniheimo. He hakkasivat vehmaan saarensa paljaaksi pystyttääkseen entistä useampia jylhiä typeriä kivipatsaita. Jossain vaiheessa, kun patsaita oli riittävästi, he huomasivat että oho, tuli hakattua saaren luonto putipuhtaaksi. Mutta patsaat jäivät nykyihmisen töllisteleväksi. Pääsiäissaarella on tapahtunut se, mitä ihmiskunta on itselleen tekemässä. Sahaa itseltään oksan pois. On pöyrityttävää, kuinka muun muassa luontodokumeteissa siirretään...
Lue kommentti