Ahu Akivin kivipatsaat tähyävät Tyynellemerelle. Perimätiedon mukaan ne esittävät Pääsiäissaaren ensimmäisiä tutkimusmatkailijoita. Ehkä uteliaisuus houkutteli purjehtimaan Etelä-Amerikkaan asti. Kuva: Jantoniov / Wikimedia Commons
Ahu Akivin kivipatsaat tähyävät Tyynellemerelle. Perimätiedon mukaan ne esittävät Pääsiäissaaren ensimmäisiä tutkimusmatkailijoita. Ehkä uteliaisuus houkutteli purjehtimaan Etelä-Amerikkaan asti. Kuva: Jantoniov / Wikimedia Commons

Asukkaissa on Amerikan intiaanien dna:ta, mutta miten se heihin joutui?

Maailman eristynein asuttu maatilkku ei päästä tutkijoita helpolla. Aina kun Pääsiäissaaren vaiheista selviää jotain, herää uusia kysymyksiä. Tällä kertaa on kyse rapanuiden, saaren polynesialaisten asuttajien, yhteyksistä Amerikkaan.

Tanskan luonnontieteellisen museon geneetikot Anna-Sapfo Malaspinas ja Eske Willerslev ovat tutkimusryhmänsä kanssa verranneet 27 rapanuin perimää muun muassa kiinalaisten, borneolaisten, polynesialaisten, eurooppalaisten ja alkuperäisten amerikkalaisten perimään. Current Biology -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan rapanuit on tehty kolmesta dna:sta. Heissä on 76 prosenttia polynesialaista, 16 prosenttia eurooppalaista ja 8 prosenttia intiaania.

Eurooppalainen perimä on helppo selittää. Hollantilaiset tutkimusmatkailijat löysivät saaren 1700-luvulla, ja 1800-luvulla useat täkäläiset maat harjoittivat siellä orjakauppaa. Vertailunkin mukaan eurooppalainen aines on juuri tältä ajalta.

Mysteeri on intiaanien dna.

Rapanuiden ja Amerikan alkuperäiskansojen kontakteista on puhuttu pitkään, ja heidän perimästään on aiemminkin löytynyt yhtäläisyyksiä. Geenien vaihdon ajankohta on kuitenkin jäänyt epävarmaksi. Väestöt saattoivat kohdata vasta sen jälkeen, kun eurooppalaiset olivat nostaneet saaren maailmankartalle.

Arkeologiset löydöt ovat viitanneet varhaisempiin yhteyksiin, ja niille tulee nyt tukea. Genomien vertailu osoittaa, että seksiä on harrastettu keskiajalla, jossakin kohtaa vuosien 1280 ja 1495 välillä. Kysymys kuuluu: missä rapanuit ja intiaanit kohtasivat?

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko Etelä-Amerikasta saapui ihmisiä Pääsiäissaareen tai saaresta veneiltiin Etelä-Amerikkaan, muttei jääty sinne vaan palattiin.

Tutkijat pitävät jälkimmäistä vaihtoehtoa todennäköisempänä. Saattoi käydä niin, etteivät polynesialaiset lopettaneetkaan Tyynenmeren tutkimuksiaan päästyään valtavan saaristonsa ääriin, vaan jatkoivat retkiään ja tulivat käyneeksi Etelä-Amerikassa.

Tutkijat viittaavat 2000-luvulla tehtyihin tietokonesimulaatioihin, joiden mukaan Pääsiäissaaresta päätyy helposti Etelä-Amerikkaan, olkoonkin, että välissä on yli 4 000 kilometriä merta. Sen sijaan Etelä-Amerikasta matkaan laittautuva enemmin ohittaa Pääsiäissaaren kuin osuu sinne, niin syrjäinen saari on.

Otaksumilla ei kuitenkaan voi asiaa ratkaista. Vierailusuunnan varmistaminen vaatii vielä paljon työtä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Pääsiäissaaren mysteeri jatkuu: kuka kävi vieraissa?

Juu, Heyerdahl sen kävelytyksen ensimmäisenä suoritti. Minulla on asiasta 80-luvulla kirjoitettu kirjakin kuvineen. Sitä en nyt itsekään muista enkä tiedä että tekikö H. konkreettisen reissun Etelä-Amerikasta P-saarelle (ehkä ei?), mutta hänellä oli näkemys että E-Amerikasta on tultu P-saarelle ja ns. pitkäkorvat saarelaisten keskuudessa olivat intiaanien jälkeläisiä. Toisaalta kun kyseiset pitkäkorvat olivat usein punatukkaisia, niin ihan kestä tahasta intiaanista ei välttämättä ollut kyse,...
Lue kommentti
syytinki
Seuraa 
Viestejä9316
Liittynyt18.8.2008

Pääsiäissaaren mysteeri jatkuu: kuka kävi vieraissa?

Rousseau 24.10.2014 klo 22:49 syytinki 24.10.2014 klo 18:49 Mikähän siinä oikein on, että Thor Heyerdahl unohdellaan. Ensin joku teki reissun muka ekana ja Heyerdahl:n kaislareissu unohdettiin. Oliko tuo sitten kuitenkin tunnettu vain Pohjoismaissa. Joka tapauksessa. Thor Heyerdahl:n teoria on sitten todistettu oikeaksi. Varmaan se ettei hänellä (käsittääkseni?) ollut akateemista koulutusta tahi oppiarvoa. Vai liekö saanut elämäntyöstään sitten vanhana jonkinlaisen tunnustuksen? Mutta jos olisi...
Lue kommentti