Ahu Akivin kivipatsaat tähyävät Tyynellemerelle. Perimätiedon mukaan ne esittävät Pääsiäissaaren ensimmäisiä tutkimusmatkailijoita. Ehkä uteliaisuus houkutteli purjehtimaan Etelä-Amerikkaan asti. Kuva: Jantoniov / Wikimedia Commons
Ahu Akivin kivipatsaat tähyävät Tyynellemerelle. Perimätiedon mukaan ne esittävät Pääsiäissaaren ensimmäisiä tutkimusmatkailijoita. Ehkä uteliaisuus houkutteli purjehtimaan Etelä-Amerikkaan asti. Kuva: Jantoniov / Wikimedia Commons

Asukkaissa on Amerikan intiaanien dna:ta, mutta miten se heihin joutui?

Maailman eristynein asuttu maatilkku ei päästä tutkijoita helpolla. Aina kun Pääsiäissaaren vaiheista selviää jotain, herää uusia kysymyksiä. Tällä kertaa on kyse rapanuiden, saaren polynesialaisten asuttajien, yhteyksistä Amerikkaan.

Tanskan luonnontieteellisen museon geneetikot Anna-Sapfo Malaspinas ja Eske Willerslev ovat tutkimusryhmänsä kanssa verranneet 27 rapanuin perimää muun muassa kiinalaisten, borneolaisten, polynesialaisten, eurooppalaisten ja alkuperäisten amerikkalaisten perimään. Current Biology -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan rapanuit on tehty kolmesta dna:sta. Heissä on 76 prosenttia polynesialaista, 16 prosenttia eurooppalaista ja 8 prosenttia intiaania.

Eurooppalainen perimä on helppo selittää. Hollantilaiset tutkimusmatkailijat löysivät saaren 1700-luvulla, ja 1800-luvulla useat täkäläiset maat harjoittivat siellä orjakauppaa. Vertailunkin mukaan eurooppalainen aines on juuri tältä ajalta.

Mysteeri on intiaanien dna.

Rapanuiden ja Amerikan alkuperäiskansojen kontakteista on puhuttu pitkään, ja heidän perimästään on aiemminkin löytynyt yhtäläisyyksiä. Geenien vaihdon ajankohta on kuitenkin jäänyt epävarmaksi. Väestöt saattoivat kohdata vasta sen jälkeen, kun eurooppalaiset olivat nostaneet saaren maailmankartalle.

Arkeologiset löydöt ovat viitanneet varhaisempiin yhteyksiin, ja niille tulee nyt tukea. Genomien vertailu osoittaa, että seksiä on harrastettu keskiajalla, jossakin kohtaa vuosien 1280 ja 1495 välillä. Kysymys kuuluu: missä rapanuit ja intiaanit kohtasivat?

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko Etelä-Amerikasta saapui ihmisiä Pääsiäissaareen tai saaresta veneiltiin Etelä-Amerikkaan, muttei jääty sinne vaan palattiin.

Tutkijat pitävät jälkimmäistä vaihtoehtoa todennäköisempänä. Saattoi käydä niin, etteivät polynesialaiset lopettaneetkaan Tyynenmeren tutkimuksiaan päästyään valtavan saaristonsa ääriin, vaan jatkoivat retkiään ja tulivat käyneeksi Etelä-Amerikassa.

Tutkijat viittaavat 2000-luvulla tehtyihin tietokonesimulaatioihin, joiden mukaan Pääsiäissaaresta päätyy helposti Etelä-Amerikkaan, olkoonkin, että välissä on yli 4 000 kilometriä merta. Sen sijaan Etelä-Amerikasta matkaan laittautuva enemmin ohittaa Pääsiäissaaren kuin osuu sinne, niin syrjäinen saari on.

Otaksumilla ei kuitenkaan voi asiaa ratkaista. Vierailusuunnan varmistaminen vaatii vielä paljon työtä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Pääsiäissaaren mysteeri jatkuu: kuka kävi vieraissa?

Juu, Heyerdahl sen kävelytyksen ensimmäisenä suoritti. Minulla on asiasta 80-luvulla kirjoitettu kirjakin kuvineen. Sitä en nyt itsekään muista enkä tiedä että tekikö H. konkreettisen reissun Etelä-Amerikasta P-saarelle (ehkä ei?), mutta hänellä oli näkemys että E-Amerikasta on tultu P-saarelle ja ns. pitkäkorvat saarelaisten keskuudessa olivat intiaanien jälkeläisiä. Toisaalta kun kyseiset pitkäkorvat olivat usein punatukkaisia, niin ihan kestä tahasta intiaanista ei välttämättä ollut kyse,...
Lue kommentti
syytinki
Seuraa 
Viestejä9086
Liittynyt18.8.2008

Pääsiäissaaren mysteeri jatkuu: kuka kävi vieraissa?

Rousseau 24.10.2014 klo 22:49 syytinki 24.10.2014 klo 18:49 Mikähän siinä oikein on, että Thor Heyerdahl unohdellaan. Ensin joku teki reissun muka ekana ja Heyerdahl:n kaislareissu unohdettiin. Oliko tuo sitten kuitenkin tunnettu vain Pohjoismaissa. Joka tapauksessa. Thor Heyerdahl:n teoria on sitten todistettu oikeaksi. Varmaan se ettei hänellä (käsittääkseni?) ollut akateemista koulutusta tahi oppiarvoa. Vai liekö saanut elämäntyöstään sitten vanhana jonkinlaisen tunnustuksen? Mutta jos olisi...
Lue kommentti

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä161
Liittynyt16.10.2016

Rotat paranivat alkoholismista ihmisen kantasoluilla

Käyttäjä6678 kirjoitti: Voi hyvänen aika. ”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa. Päihdehäiriö, addiktio, on parantumaton sairaus, johon euvät lääkkeet auta. Jos alkoholisti haluaa juoda, hän juo. Jos alkoholisti ei halua juoda, hän juo silti. Edukaatiota, vertaistukea, yms. olisi lisättävä pikemmin kuin etsiä vain fysiologisia syitä juomiselle. Suhtaudun erittäin...
Lue kommentti

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.