Kuva: <span class="photographer">Corbis RF</span>
Kuva: Corbis RF

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on taloudellisinta aloittaa sähköntuotannossa heti, laskivat Carnegie Mellon -yliopiston professorit.

Hiilidioksidipäästöjen rajoittaminen on taloudellisinta aloittaa heti eikä vasta sitten, kun paine on pakottava, sanoi Carnegie Mellon -yliopiston professori Jay Apt Yhdysvaltain tiedeviikolla. Apt kumppaneineen on laskenut, että Yhdysvalloissa päästövähennysten vähittäinen aloittaminen sähkön tuotannossa nyt tulee puolet halvemmaksi kuin päästöjen leikkaaminen rysäyksellä 50 vuoden kuluttua.

Sähköntuotanto aiheuttaa Yhdysvalloissa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin mikään muu teollisuuden ala. Järkevästi toimien 80 prosentin päästövähennykset tulevat kuitenkin maksamaan alalle vain puolet siitä, mitä ilmansuojelulain toimeenpano parikymmentä vuotta sitten, Aptin ja hänen kollegoidensa laskelmat osoittavat.

Tutkimuksen tekijät huomauttavat myös, että päästörajoitusten lykkääminen tekee hallaa kilpailukyvylle, koska muut pääsevät edelle päästöttömän tekniikan kehittämisessa. Päästötavoitteiden varhainen omaksuminen muuttuu näin kilpailueduksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla