Puolet suomalaisista näkee painajaisia kerran kuussa. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Puolet suomalaisista näkee painajaisia kerran kuussa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Pahat unet kertovat henkisestä kuormituksesta.

Jos kärsit painajaisista, et ole yksin. Uuden tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista aikuisista näkee ainakin yhden painajaisen kuukaudessa, ja toistuvasti painajaiset piinaavat jopa viittä prosenttia.

Suomessakin on siis satojatuhansia ihmisiä, joille ahdistavat unet ovat harmillisen tuttu yövieras. Ne voivat kertoa psyykkisestä kuormituksesta.

Unitutkija Nils Sandman on väitöskirjassaan koonnut tietoa painajaisunista yli 78 000 suomalaisen aineistosta. Se ulottuu vuodesta 1972 lähes nykypäivään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sandman huomasi, että naiset näkevät jonkin verran enemmän painajaisia kuin miehet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”On hyvä kysymys, miksi. Tämä on havaittu monissa tutkimuksissa. Naisilla on myös havaittu olevan enemmän muitakin uniongelmia ja masennusoireita”, Sandman kertoo.

Yksi syy voi olla se, että naiset keskittyvät uniinsa enemmän ja raportoivatkin niistä tutkimuksissa herkemmin.

”Toisaalta nuoret miehet saattavat olla riskihakuisempia ja ylipäänsä vähemmän huolestuneita asioista, mikä näkyisi myös unien sisällössä. Tätä hypoteesia ei kuitenkaan varsinaisesti ole testattu”, Sandman sanoo.

Sota näkyi sen kokeneiden unissa vielä vuosikymmeniä rintaman kauhujen jälkeen. Sandmanin tutkimus osoittaa, että sodan käyneet miehet näkivät vielä 1970-luvulla kolme kertaa enemmän painajaisia kuin miehet, jotka eivät olleet rintamalla.

”Sama on havaittu esimerkiksi hollantilaisessa tutkimuksessa. Veteraaneilla oli muita enemmän painajaisia vuosikymmeniä toisen maailmansodan jälkeen. ”

Suomen synkkä talvi näkyy myös painajaisten määrässä. Kaamosoireista kärsivät ihmiset, jotka kokivat itsensä väsyneiksi ja alakuloisiksi talvella, näkivät myös enemmän painajaisia.

Toistuva painajaisten näkeminen on myös yhteydessä kohonneeseen itsemurhariskiin. Useammin painajaisista kärsivät päätyivät itsemurhaan hieman todennäköisemmin kuin muut. Sandman painottaa kuitenkin, että riski on erittäin pieni.

Ylipäänsä painajaisia useammin näkevillä on enemmän masennusoireita ja unettomuutta ja he kokevat elämänlaatunsa huonommaksi. Tulosten perusteella Sandman näkee painajaiset psyykkisenä yleisoireena.

"Ne kertovat psyykkisestä kuormituksesta, joka voi johtua monista eri asioista".

Sisältö jatkuu mainoksen alla