Painovoiman lainalaisuudet tunnetaan tähtitieteen etäisyyksillä ja maapallon mitassa, mutta ei ole takeita siitä, että sama painovoimalaki pätee myös lyhyillä etäisyyksillä. Sen mittaaminen on ollut vaikeaa, sillä pienillä etäisyyksillä voidaan käyttää...

Painovoiman lainalaisuudet tunnetaan tähtitieteen etäisyyksillä ja maapallon mitassa, mutta ei ole takeita siitä, että sama painovoimalaki pätee myös lyhyillä etäisyyksillä. Sen mittaaminen on ollut vaikeaa, sillä pienillä etäisyyksillä voidaan käyttää vain pieniä massoja, joiden välinen vetovoima on lähes olematon.

Washingtonin yliopiston tutkijat Eric Adelberger ja Blayne Heckel onnistuivat varmentamaan kiertoheilurin avulla, että tuttu painovoima, massojen välinen vetovoima, pätee ainakin vielä 0,2 millimetrin etäisyydellä. Jos poikkeamia on, ne vaikuttavat vasta tätä pienemmillä etäisyyksillä.

Poikkeamat ovat periaatteessa mahdollisia, sillä supersäieteorian mukaan tilaulottuvuuksista seitsemän on käpertynyt heti alkuräjähdyksen jälkeen huomaamattoman pieneksi ja vain kolme tilaulottuvuutta plus aika olisivat lähteneet laajenemaan. Käpertyneet ulottuvuudet muuttavat supersäieteorian mukaan vaikutusalueellaan painovoimaa.

Mutta paljonko on "huomaamattoman pieni"? Ainakin se on alle 0,2 millimetriä, sillä tätä suuremmilla etäisyyksillä kahden massan välinen vetovoima heikkenee Adelbergerin ja Heckelin mittausten mukaan suhteessa etäisyyden neliöön, kuten jo Isaac Newton 1600-luvulla arveli.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla