Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Ruotsalaistutkimus osoitti äskettäin, että päivähoito on eduksi lapsen kehitykselle. Nyt sen hyötyihin lasketaan myös suoja lapsuusiän leukemiaa vastaan.

Ruotsalaistutkimus osoitti äskettäin, että päivähoito on eduksi lapsen kehitykselle. Nyt sen hyötyihin lasketaan myös suoja lapsuusiän leukemiaa vastaan. Bristish Medical Journalissa julkaistu havainto tukee teoriaa, jonka mukaan infektioiden puute ensimmäisen elinvuoden aikana altistaa leukemialle. Räkätaudit ovat hyvin yleisiä päiväkodeissa.

Yhteys löytyi, kun brittiläisen leukemiasäätiön tutkijat kävivät läpi yli 10 000 lapsen terveystiedot. Lisäksi lasten vanhempia haastateltiin päivähoitohistorian selvittämiseksi. Tutkijoita kiinnosti myös paljonko perheellä oli ollut sosiaalisia kontakteja.

Mitä vireämpää sosiaalista elämää perhe oli viettänyt, sitä pienempi oli lapsen riski sairastua akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan (ALL). Parhaimmassa suojassa olivat elämänsä ensimmäiset kuukaudet päivähoidossa viettäneet tiiteroiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Selitys saattaa piillä suuremmassa räkätautitaakassa, joka lankeaa päiväkotilasten harteille. Tiheään toistuvat infektiot todennäköisesti trimmaavat immuunivastetta monilta taudeilta suojaavaan suuntaan. Samanlainen yhteys liitetään mm. lapsuusiän diabetekseen ja allergioihin. Lasten sairastavuus näihin kaikkiin kolmeen tautiin on noussut viime vuosikymmeninä nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasten yleisin syöpätauti on leukemia. Siihen sairastuu Suomessa joka vuosi noin 50 lasta. Suurin osa sairastumisista on juuri akuutteja lymfaattisia leukemioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla