Uni auttaa oppimaan. Kuva: Maija Tammi HS
Uni auttaa oppimaan. Kuva: Maija Tammi HS

Kolmivuotiaille opetettiin kokeessa siansaksaa.

Päiväunet auttavat kartuttamaan lasten sanavarastoa, vahvistaa Arizonan yliopiston tuore tutkimus.

Tutkimukseen osallistui neljäkymmentä kolmevuotista lasta, joista puolella oli tapana nukkua päiväunet vähintään neljästi viikossa, puolella harvemmin.

Kokeessa lapsille näytettiin video, jossa näyttelijät esittivät puuhillaan kahden eri verbin merkitystä. Verbit itsessään olivat tutkijoiden keksimää siansaksaa, joten kukaan lapsista ei voinut niitä etukäteen tuntea. Suomeksi verbit voisivat olla vaikkapa ’lirkata’ ja ’konsia’.

Katseluhetken jälkeen puolet lapsista päästettiin vähintään puolen tunnin päiväunille, puolet pidettiin hereillä. Kummassakin porukassa oli tasaväkisesti sekä säännöllisesti että harvoin päivätorkkuja harrastavia kolmevuotiaita.

Vuorokauden kuluttua tutkijat testasivat, miten hyvin lapset olivat uudet verbit oppineet. Kokeessa lapsille näytettiin jälleen videolta näyttelijöiden esityksiä, ja heidän piti osoittaa, kumpi näyttelijöistä harrasti lirkkasi ja kumpi konsi.

Päiväuniryhmä päihitti hereillä kukkuneet mennen tullen. Torkkujat olivat oppineet uudet verbit valvoneita syvällisemmin, sillä he tunnistivat sen tarkoittaman toiminnan, vaikka sitä esittävä näyttelijä vaihtui. Päiväunet siis edesauttoivat lasten sanavaraston kehitystä.

”On paljon näyttöä siitä, että unen eri vaiheet osallistuvat muistin vahvistamiseen, ja yksi erittäin tärkeä vaihe on hidasaaltoinen uni, joka on syvimpiä unen muotoja”, selittää tutkimusta tehnyt Rebecca Gómez tiedotteessa. Hän työskentelee apulaisprofessorina Arizonan yliopistossa muun muassa psykologian oppialalla.

Tutkijat päättivät testata sanavaraston kehittymistä juuri verbeillä, koska ne ovat lapsille vaikeampia oppia kuin esimerkiksi esineitä ja ihmisiä tarkoittavat substantiivit. Lasten ensimmäiset sanat ovat usein substantiiveja, kuten äiti tai isä.

Vaikka tutkimustulos selvästi liputtaa päiväunien puolesta, tutkijoiden mukaan vanhempien ei tarvitse hätääntyä, jos eivät saa kolmevuotiastaan unten maille kesken päivän.

Kaikkein tärkeintä on heidän mukaansa varmistaa, että lapsi saa unta riittävästi. Kolmesta viiteen vuotta vanhoilla lapsilla se tarkoittaa 10–12 tuntia vuorokaudessa.

”Tiedämme, että jos lapset eivät saa tarpeeksi unta, sillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia, mukaan lukien heikompi menestys älyllisiä toimintoja mittaavissa testeissä”, Goméz toteaa.

Tutkimuksen julkaisi lasten kehityksen tutkimukseen erikoistunut tiedelehti Child Development.