Uni auttaa oppimaan. Kuva: Maija Tammi HS
Uni auttaa oppimaan. Kuva: Maija Tammi HS

Kolmivuotiaille opetettiin kokeessa siansaksaa.

Päiväunet auttavat kartuttamaan lasten sanavarastoa, vahvistaa Arizonan yliopiston tuore tutkimus.

Tutkimukseen osallistui neljäkymmentä kolmevuotista lasta, joista puolella oli tapana nukkua päiväunet vähintään neljästi viikossa, puolella harvemmin.

Kokeessa lapsille näytettiin video, jossa näyttelijät esittivät puuhillaan kahden eri verbin merkitystä. Verbit itsessään olivat tutkijoiden keksimää siansaksaa, joten kukaan lapsista ei voinut niitä etukäteen tuntea. Suomeksi verbit voisivat olla vaikkapa ’lirkata’ ja ’konsia’.

Katseluhetken jälkeen puolet lapsista päästettiin vähintään puolen tunnin päiväunille, puolet pidettiin hereillä. Kummassakin porukassa oli tasaväkisesti sekä säännöllisesti että harvoin päivätorkkuja harrastavia kolmevuotiaita.

Vuorokauden kuluttua tutkijat testasivat, miten hyvin lapset olivat uudet verbit oppineet. Kokeessa lapsille näytettiin jälleen videolta näyttelijöiden esityksiä, ja heidän piti osoittaa, kumpi näyttelijöistä harrasti lirkkasi ja kumpi konsi.

Päiväuniryhmä päihitti hereillä kukkuneet mennen tullen. Torkkujat olivat oppineet uudet verbit valvoneita syvällisemmin, sillä he tunnistivat sen tarkoittaman toiminnan, vaikka sitä esittävä näyttelijä vaihtui. Päiväunet siis edesauttoivat lasten sanavaraston kehitystä.

”On paljon näyttöä siitä, että unen eri vaiheet osallistuvat muistin vahvistamiseen, ja yksi erittäin tärkeä vaihe on hidasaaltoinen uni, joka on syvimpiä unen muotoja”, selittää tutkimusta tehnyt Rebecca Gómez tiedotteessa. Hän työskentelee apulaisprofessorina Arizonan yliopistossa muun muassa psykologian oppialalla.

Tutkijat päättivät testata sanavaraston kehittymistä juuri verbeillä, koska ne ovat lapsille vaikeampia oppia kuin esimerkiksi esineitä ja ihmisiä tarkoittavat substantiivit. Lasten ensimmäiset sanat ovat usein substantiiveja, kuten äiti tai isä.

Vaikka tutkimustulos selvästi liputtaa päiväunien puolesta, tutkijoiden mukaan vanhempien ei tarvitse hätääntyä, jos eivät saa kolmevuotiastaan unten maille kesken päivän.

Kaikkein tärkeintä on heidän mukaansa varmistaa, että lapsi saa unta riittävästi. Kolmesta viiteen vuotta vanhoilla lapsilla se tarkoittaa 10–12 tuntia vuorokaudessa.

”Tiedämme, että jos lapset eivät saa tarpeeksi unta, sillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia, mukaan lukien heikompi menestys älyllisiä toimintoja mittaavissa testeissä”, Goméz toteaa.

Tutkimuksen julkaisi lasten kehityksen tutkimukseen erikoistunut tiedelehti Child Development.

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.