Alkoholi on hyväksi sydämelle, jos pysyy koko ajan ajokunnossa. Kuvapörssi.
Alkoholi on hyväksi sydämelle, jos pysyy koko ajan ajokunnossa. Kuvapörssi.

Mitä useammin alkoholia juo, ja mitä vähemmän kerralla, sitä pienempi kuolleisuus.

Mitä enemmän alkoholia juo kerralla, sitä suurempi kuolleisuus. Toisaalta mitä useammin alkoholia juo, sitä pienempi kuolleisuus. Näillä tekijöillä on yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan merkitystä riippumatta alkoholin kulutuksen kokonaismäärästä.

Jo pitkään on tiedetty, että alkoholin kohtuukäytöllä on positiivisia terveysvaikutuksia täysraittiuteen verrattuna. Tutkimus vahvistaa aiemmat käsitykset siitä, että kohtuutta on syytä noudattaa nimenomaan siinä, kuinka monta annosta juo yhdessä illassa: mieluummin keskiolut tai pari joka päivä kuin mäyräkoira perjantaina.

Tutkijat seurasivat 44 000 amerikkalaista vuodesta 1988 vuoteen 2002, jolloin 2 500 heistä oli kuollut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen mukaan miehillä, jotka joivat juomispäivinään viisi annosta alkoholia tai enemmän, oli 30 prosenttia suurempi sydänkuolleisuusriski kuin miehillä, jotka joivat juomispäivinään vain yhden lasillisen. Määrä vaikutti myös syöpäkuolleisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisaalta niillä miehillä, jotka joivat 120-365 päivänä vuodessa, oli 20 prosenttia pienempi sydänkuolleisuus kuin miehillä, jotka joivat vain 1-36 päivänä vuodessa.

Naisilla taaja juominen liittyi merkittävästi lisääntyneeseen syöpäriskiin, kun taas suuret määrät liittyivät kohonneeseen kuolleisuuteen muista syistä.

Tutkimuksen julkaisi Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Sisältö jatkuu mainoksen alla