Marihuanan runsas käyttö aiheuttaa aivojen reseptorien vähenemistä. 

Marihuanan päivittäinen ja runsas käyttö näkyy haitallisesti aivoissa. Asia todettiin tuoreessa tutkimuksessa, jossa kannabiksen käyttäjien aivoja kuvattiin PET-laitteella eli positroniemissiotomografialla.

Tutkimusta varten kehitettiin uusi menetelmä aivojen reseptorien kuvantamiseen positroniemissiotomografialla. Kuvantamiseen rekrytoitiin 30 kannabiksen suurkuluttajaa ja 28 verrokkihenkilöä, jotka eivät käyttäneet kannabista.

Tutkimustulosten mukaan käyttäjien niin sanottujen kannabinoidireseptoreiden määrä oli vähentynyt merkittävästi aivojen kuorikerroksella. Reseptorien määrän vähentyminen oli yhteydessä kannabiksen käytön kestoon: pitkään kannabista käyttäneillä väheneminen oli suurinta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osa käyttäjistä kuvattiin uudelleen noin kuukauden kuluttua, kun he olivat olleet kokonaan erossa kannabistuotteissa. Heillä reseptorien määrä oli palannut normaalille tasolle. Vaikutus ei siis ole pysyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannabishuumeet vaikuttavat kannabinoidireseptorien välityksellä. Kyseiset reseptorit vaikuttavat mielihyvän tunteeseen, ruokahaluun ja kivunsietokykyyn mutta myös joukkoon muita psykologisia ja fysiologisia tapahtumia kehossa.

"Pystyimme ensimmäistä kertaa näyttämään, että kannabiksen käyttäjillä on poikkeavuuksia aivojen kannabinoidireseptoreissa. Seikka voi olla ratkaiseva uusien riippuvuushoitojen kehittämisessä", sanoo artikkelin pääkirjoittaja, dosentti Jussi Hirvonen.

Jatkossa uutta kuvantamismenetelmää aiotaan käyttää enemmänkin kannaboidireseptorien tutkimiseen. Näin voidaan saada uutta tietoa paitsi huumausaineiden vaikutuksista, myös erilaisista psykiatrisista ja neurologisista sairauksista.

Hirvonen teki kannabinoidireseptoritutkimusta vierailevana tutkijana Yhdysvaltain mielenterveysvirastossa (National Institute of Mental Health) ja toimii tällä hetkellä radiologiaan erikoistuvana lääkärinä Varsinais-Suomen Kuvantamiskeskuksessa ja dosenttina valtakunnallisessa PET-keskuksessa Turussa.

Tutkimustulos julkistettiin lääketieteelliseen kuvantamiseen erikoistuneessa tiedekonferenssissa San Antoniossa Teksasissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla