Kymmenet ihmiset ovat sairastuneet vaaralliseen verenvuotokuumeeseen Pakistanin ja Afganistanin rajaseudulla. Epidemia voi levitä nopeasti, jos rajan yli alkaa tulvia tuhansia sotaa pakenevia afgaaneja, jotka ahtautuvat ennestään täpötäysiin leireihin....

Kymmenet ihmiset ovat sairastuneet vaaralliseen verenvuotokuumeeseen Pakistanin ja Afganistanin rajaseudulla. Epidemia voi levitä nopeasti, jos rajan yli alkaa tulvia tuhansia sotaa pakenevia afgaaneja, jotka ahtautuvat ennestään täpötäysiin leireihin.

Alueella leviävä Krimin-Kongon-virus on sukua on yhtä vaarallinen kuin serkkunsa ebola. Pahimmillaan kolmannes sairastuneista menehtyy verenvuotoihin. Maailman terveysjärjestö on tähän mennessä löytänyt 41 sairastunutta, joista kaksitoista on kuollut. Epidemian jäljet johtavat Afganistanin puolelle, Quattasta Kandahariin johtavan tien varrella sijaitseviin kyliin ja kaupunkeihin. Tauti leviää puutiaisten puremien ja karjan eritteiden välityksellä. Virus voi siirtyä myös ihmisestä toiseen. Oireet muistuttavat tavallista flunssaa. Viime vaiheessa tauti etenee keskushermostoon ja aiheuttaa verenvuotoja, jotka merkitsevät usein lopun alkua. Ajoissa annettu viruslääke saattaa auttaa potilasta.

Virus putkahti ensi kerran esiin Krimillä puna-armeijan joukoissa 1944 ja se eristettiin Kongossa 60-luvulla. Tautia esiintyy ajoittain Afrikassa, Aasissa, Lähi-idässä ja Etelä-Venäjällä sekä Balkanilla. Kolme vuotta sitten 19 afganistanilaista sairastui verenvuotokuumeeseen, heistä 12 kuoli. Nykyisen kaltaiset epidemiat ovat kuitenkin harvinaisia.

New Scientistin mukaan Pakistanin terveysviranomaiset pelkäävät, että pakolaisongelma tuo tullessaan myös muita tauteja. Pelätyimpiä ovat kolera ja polio, joka on yleinen vitsaus Afganistanissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla