Jouhimato pyrkii ulos sammakosta. Kuva: <span class="photographer">Thomas Frédéric.</span>
Jouhimato pyrkii ulos sammakosta. Kuva: Thomas Frédéric.

Jouhimato tulee ulos vaikka sieraimesta.

Kun Joona joutui valaan vatsaan, se aiheutti mahassa niin kamalan mellakan, että eläin oksensi sen ulos. Nyt Montpellierin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, että eläinmaailman Joonalla on toisenlainen strategia. Jos jouhimato ( Paragordius tricuspidatus ) joutuu kalan tai sammakon vatsaan, se luikertelee sieltä tyynesti ulos.

Jouhimadot elävät toukkana hepokattien ja heinäsirkkojen sisällä, mutta täysikasvuisina niiden on päästävä veteen lisääntymään. Thomas Frédéricin tutkimusryhmä Montpellierissä osoitti, että jouhimadot kykenevät ”aivopesemään” isäntänsä; matojen infektoimat hepokatit tekevät ”itsemurhan” hyppäämällä veteen, jolloin loinen pääsee vapauteen.

Loisen luikertelu ulos hyönteisen ruumiista saattaa kuitenkin kestää yli 10 minuuttia, ja sinä aikana loinen ja sen isäntä joutuvat helposti petojen suihin. Fleur Pontonin johtamassa tutkimuksessa eri lajisten kalojen ja sammakoiden annettiin syödä hyönteis-loispari strategisella hetkellä, kun loinen oli irtautumassa isännästään. Tutkijoiden hämmästykseksi loinen luikersi muutaman minuutin päästä ulos kalan tai sammakon suusta, sieraimesta tai kiduksista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pisimmillään loisen luikertelu ulos kalan ruoansulatuskanavasta kesti 28 minuuttia. Tutkimuksesta kertoi tiedelehti Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla