Herkkänahkainen peto.
Herkkänahkainen peto.

Tuntonystyt aistivat vähäisenkin värähtelyn ja paineen. 

Panssarimaisesta ulkokuorestaan huolimatta krokotiilit ja alligaattorit ovat tuntoaistiltaan eläinmaailman herkimpiä, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Krokotiilien tuntoaisti keskittyy pieniin värillisiin nystyihin, jotka täplittävät niiden ruumista kauttaaltaan. Alligaattorien tuntopisteet ovat kerääntyneet pään alueelle ja kuonoon.

Nystykohtiin on nippuuntunut kokoelma tuntoaistimia, jota antavat eläimelle ihmisen sormenpäitäkin herkemmän kyvyn tuntea painetta ja värähtelyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Emme odottaneet näiden kohtien olevan näin herkkiä, koska eläimet ovat niin paksusti panssaroituja", sanoo väitöstutkija Duncan Leitch Vanderbilt-yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alligaattorien aistiherkkyydestä on jo aiemmin saatu näyttöä. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että pimennetyssä altaassa eläneet alligaattorit kääntyivät veteen pudonneen pisaran puoleen siitäkin huolimatta, että niiden kuuloaistia häirittiin kohinalla. Tämä viittasi siihen, että tuntoaistinpisteet havainnoisivat veden värähtelyä.

Leitch työtovereineen osoitti, että tuntoelimet eivät keskity vain värähtelyn havaitsemiseen. Tutkijat löysivät eläimistä värähtelyyn ja paineeseen reagoivia hermokimppuja. Jotkin hermoista ovat virittyneet 20-30 hertsin taajuudelle, minkä ansiosta ne voivat panna merkille vähäisen veden väreilyn. Osa hermoista taas reagoi paineeseen, jota ihmisen sormenpää ei pystyisi tuntemaan.

Tuntoaistillaan krokotiilit ja alligaattorit voivat paikantaa tarkasti vedessä liikkuvan saalinsa sekä leuoillaan tunnistaa ja käsitellä erilaisia kohteita. Herkkää tuntoaistia tarvitsevat myös emot, kun ne rikkovat munat, joista niiden poikaset ovat kuoriutumassa, ja kun ne kuljettavat näitä pikkukrokotiileja leuoissaan.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Experimental Biology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla