Tutkittu dna löytyi paleointiaanin kallon poskihampaasta vedenalaisesta Hoyo Negron luolasta  Jukatanin niemimaalta Meksikosta. Kuva: Paul Nicklen / National Geographic
Tutkittu dna löytyi paleointiaanin kallon poskihampaasta vedenalaisesta Hoyo Negron luolasta Jukatanin niemimaalta Meksikosta. Kuva: Paul Nicklen / National Geographic

Ulkonäkö on hämännyt, mutta dna paljasti totuuden. Katso video löytöluolasta.

Jääkauden aikana yli 13 000 vuotta sitten Amerikkaan ilmaantui paleointiaaneja, jotka luiden perusteella olivat erinäköisiä kuin nykyiset Amerikan alkuperäiskansat. On ollut epäselvää, mistä paleointiaanit tulivat ja olivatko he alueen myöhemmille ihmisille sukua.

Nyt meksikolaisesta vedenalaisesta luolasta löytyi hyvin säilynyt, vähintään 12 000 vuotta vanha nuoren naisen luuranko, josta tutkijat saivat kerätyksi dna:ta. Sen perusteella paleointiaanit olivat kuin olivatkin samaa perua kuin nykyintiaanit. Yhdysvaltalaisten, meksikolaisten, kanadalaisten ja tanskalaisten tutkijoiden tulokset julkaisi Science-lehti.

Amerikan nykyiset alkuperäiskansat polveutuvat dna:nsa perusteella muinaisista siperialaista. Heidän päätellään vaeltaneen Aasiasta Pohjois-Amerikkaan jääkauden aikana, kun merenpinta oli jäätiköihin sitoutuneen vesimäärän takia matalalla ja Beringinsalmi Beringian maakannaksena.

Jääkaudenaikaisten kallonluiden ja hampaiden perusteella paleointiaanit kuitenkin poikkesivat anatomialtaan nykykansoista sen verran, että Amerikan asutushistoriaa on vaikea kirjoittaa ilman arveluja monista eri alkuperistä.

Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä analysoi paleointiaaninaisen kalloa, joka löytyi luolasta Jukatanin niemimaalta Meksikosta. Luola oli ollut jääkaudella kuivillaan, ja silloin sinne oli pudonnut kuolemaan muun muassa sapelihammaskissoja, puumia ja ilveksiä sekä tämä 15–16-vuotias tyttö. Sittemmin luola on täyttynyt vedellä, ja nykyisin sinne pääsee vain sukelluslaitteiden turvin.

Kallon poskihampaasta tutkijat saivat kerätyksi dna:ta, ja mitokondrio-dna:sta löytyi Amerikan nykyisille alkuperäiskansoille tyypillisiä markkereita.

Jo tätä ennen on löydetty paleointiaanilasten dna:ta, ja se on osoittanut vastaavan yhteyden nykyintiaaneihin. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun dna kerättiin kallosta, jossa oli aikuisille paleointiaaneille ominainen anatomia.

Erilainen ulkonäkö ei siis merkitse, että paleointiaanit olisivat eri perua. Todennäköisesti paleointiaanit lähtivät samoista Itä-Beringiassa asuneista kantaväestöistä kuin nykyintiaanit mutta edustivat eriaikaisia, hieman erinäköisiksi kehittyneiden ihmisten muuttoaaltoja.

Kallo löytyi tämän valtavan kalkkikivikammion pohjalta. Kuva: Roberto Chavez Arce

Videolla pääset sukeltajien mukana löytöpaikalle. Kuvaus ja editointi: Alberto Nava Blank