Treenataanko tässä matikankokeisiin? Kuva: Magnus Franklin, Wikimedia Commons
Treenataanko tässä matikankokeisiin? Kuva: Magnus Franklin, Wikimedia Commons

Urheilu vauhdittaa myös lukemista, selvisi suomalaistutkimuksessa.

Runsaasti liikkuvat pojat lukevat ja laskevat paremmin kolmena ensimmäisenä kouluvuotena kuin liikunnallisesti passiivisemmat. Tyttöjen liikunnalla sen sijaan ei havaittu yhteyttä luku- ja laskutaitoon, kertovat suomalaistutkijat PlosOne-lehdessä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 186 kuopiolaisesta koululaisesta, miten ensimmäisen luokan aikainen liikunta ja fyysisen passivisuus olivat yhteydessä luku- ja laskutaitoon kolmannelle luokalle saakka.

Koulutaitoja näytti siivittävän erityisesti runsas välituntiliikunta, osallistuminen urheiluseuran harjoituksiin ja liikkuminen koulumatkoilla.

Lukeminen ja kirjoittaminen vapaa-ajalla olivat niin ikään yhteydessä parempaan luku- ja laskutaitoon erityisesti pojilla. Matikassa etevimpiä olivat lisäksi ne pojat, jotka käyttivät muita enemmän tietokonetta ja pelasivat videopelejä.

Tutkimus oli osa Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus- ja Jyväskylän yliopiston Alkuportaat-tutkimushanketta.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Paljon liikkuvat pojat pärjäävät matikassa

Rousseau 13.09.2014 klo 19:21 Voisikohan joskus kansallisuudellakin olla näissä asioissa merkitystä? Voisin hyvin kuvitella että maissa joissa naissukupuolen edustajat on haluttu nähdä jonkinlaisina "hauraina kedonkukkasina" voisi fyysinen aktiviteetti parantaa tyttöjen itseluottamusta. Varmaan voisi hyvinkin kuvitella noin käyvän.
Lue kommentti
-:)lauri
Seuraa 
Viestejä27604
Liittynyt13.5.2005

Paljon liikkuvat pojat pärjäävät matikassa

BCK 13.09.2014 klo 19:01 Tutkimustulokset voivat olla myös sattumaa. Tässä tutkimuksessa vuodelta 2008 päinvastoin tytöt pärjäsivät paremmin liikunnan ansiosta: Physical education and academic achievement in elementary school: data from the early childhood longitudinal study. Koehenkilöiden määrä oli isompi N=5316 (suomalaistutkimuksessa alle 200). Hyvä huomio. Tulos ei sitten tilasto-oikkuna välttämättä olekaan enää niin yllättävä, siis mikäli liikunnan vaikutukset ovat sittenkin yhtenevät.
Lue kommentti

Riittoisampi keskustelukumppani.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä