Treenataanko tässä matikankokeisiin? Kuva: Magnus Franklin, Wikimedia Commons
Treenataanko tässä matikankokeisiin? Kuva: Magnus Franklin, Wikimedia Commons

Urheilu vauhdittaa myös lukemista, selvisi suomalaistutkimuksessa.

Runsaasti liikkuvat pojat lukevat ja laskevat paremmin kolmena ensimmäisenä kouluvuotena kuin liikunnallisesti passiivisemmat. Tyttöjen liikunnalla sen sijaan ei havaittu yhteyttä luku- ja laskutaitoon, kertovat suomalaistutkijat PlosOne-lehdessä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 186 kuopiolaisesta koululaisesta, miten ensimmäisen luokan aikainen liikunta ja fyysisen passivisuus olivat yhteydessä luku- ja laskutaitoon kolmannelle luokalle saakka.

Koulutaitoja näytti siivittävän erityisesti runsas välituntiliikunta, osallistuminen urheiluseuran harjoituksiin ja liikkuminen koulumatkoilla.

Lukeminen ja kirjoittaminen vapaa-ajalla olivat niin ikään yhteydessä parempaan luku- ja laskutaitoon erityisesti pojilla. Matikassa etevimpiä olivat lisäksi ne pojat, jotka käyttivät muita enemmän tietokonetta ja pelasivat videopelejä.

Tutkimus oli osa Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus- ja Jyväskylän yliopiston Alkuportaat-tutkimushanketta.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Paljon liikkuvat pojat pärjäävät matikassa

Rousseau 13.09.2014 klo 19:21 Voisikohan joskus kansallisuudellakin olla näissä asioissa merkitystä? Voisin hyvin kuvitella että maissa joissa naissukupuolen edustajat on haluttu nähdä jonkinlaisina "hauraina kedonkukkasina" voisi fyysinen aktiviteetti parantaa tyttöjen itseluottamusta. Varmaan voisi hyvinkin kuvitella noin käyvän.
Lue kommentti
Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28076
Liittynyt13.5.2005

Paljon liikkuvat pojat pärjäävät matikassa

BCK 13.09.2014 klo 19:01 Tutkimustulokset voivat olla myös sattumaa. Tässä tutkimuksessa vuodelta 2008 päinvastoin tytöt pärjäsivät paremmin liikunnan ansiosta: Physical education and academic achievement in elementary school: data from the early childhood longitudinal study. Koehenkilöiden määrä oli isompi N=5316 (suomalaistutkimuksessa alle 200). Hyvä huomio. Tulos ei sitten tilasto-oikkuna välttämättä olekaan enää niin yllättävä, siis mikäli liikunnan vaikutukset ovat sittenkin yhtenevät.
Lue kommentti

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.