Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Nuorena paljon televisiota ja muita sähköisiä medioita seuraavat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua masennukseen parikymppisinä.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nuorena paljon televisiota ja muita sähköisiä medioita seuraavat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua masennukseen parikymppisinä. Yhteys on pojilla selvempi kuin tytöillä.

Tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu, mutta television katseluun käytettävä aika saattaa olla pois harrastuksista ja sosiaalisista kanssakäymisistä. Myös myöhäisohjelmien katsomisesta aiheutuva univaje saattaa altistaa masennukselle, tutkijat pohtivat.

Tutkimukseen osallistui runsaat 4 100 teini-ikäistä tyttöä ja poikaa, jotka eivät olleet masentuneita tutkimuksen alkaessa vuonna 1995. Nuorilta kysyttiin television, videoiden, tietokonepelien ja radion käytöstä tutkimuksen alkaessa. He käyttivät sähköisten medioiden parissa keskimäärin 5–6 tuntia päivittäin, mistä 2,3 tuntia kului television ääressä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seitsemänvuotisen seurannan päättyessä nuoret olivat keskimäärin 22-vuotiaita ja noin kolmesataa eli runsaat 7 % oli sairastunut masennukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun tutkijat vertasivat masentuneiden ja terveiden mediankäyttöä, he havaitsivat masentuneiden katsoneen teininä enemmän televisiota ja käyttäneen ahkerammin myös muita sähköisiä medioita kuin terveenä pysyneet. Sama havaittiin myös tytöillä, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Tulokset julkaisi psykiatrian erikoislehti Archives of General Psychiatry.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla