Kuvapörssi. Lääke alkoholi
Kuvapörssi. Lääke alkoholi

Suomessa aletaan ehkä käyttää tavaralahjoja huumevieroituksen tukena.

Tavarapalkintojen käyttöä huumevieroituksen apuna harkitaan parhaillaan Suomessa ainakin Diakonissalaitoksella. Palkkiohoidosta on saatu hyviä kokemuksia Yhdysvalloissa ja Britanniassa, kertoi psykiatrian erikoislääkäri Solja Niemelä lääkäripäivillä. Niemelä opettaa päihdehoitoa Turun yliopistossa.

Palkkiohoidossa tarjotaan aivojen mielihyväjärjestelmälle vaihtoehtoinen sytyke päihteen käytön sijaan. Selvänä pysymisestä saa konkreettisen palkinnon, sitä arvokkaamman, mitä pidempään päihdeseula pysyy puhtaana.

Palkintoina on käyttötavaroita tai elintarvikkeita. Ne voidaan jakaa myös arpomalla, arpalippuna puhdas testitulos. Voittotodennäköisyyden täytyy kuitenkin olla riittävän suuri, jotta arpajaiset motivoivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös päihderokotteiden tutkimus on vihdoin tuottamassa hedelmää. Niemelä arvioi ensimmäisen, nikotiinia vastaan suunnatun rokotteen tulevan markkinoille parissa vuodessa. Se näyttää tehoavan tupakkariippuvuuteen kohtalaisen hyvin. Vieroitus on tosin hidasta ja vaatii useamman rokotuskerran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päihderiippuvuuden hoito aivojen magneetti- tai sähköärsytyksellä kuuluu sen sijaan vielä science fiction -sarjaan. Alustavissa tutkimuksissa aivojen mielihyväalueiden sähköisen aktivoinnin on kuitenkin huomattu vähentävän päihteen himoa ainakin tilapäisesti.

Riippuvuuden mekanismeista ja hoitokeinoista voit lukea lisää Tiede-lehden viime vuoden viimeisestä numerosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla