Painovoimavaihtelujen synnyttämiä gravitaatioaaltoja voidaan ehkä havaita kahdella sisäkkäin sijoitetulla pallonkuorella, Physical Review Focus -verkkolehti kertoo. Tällaisen ilmaisimen ...

Painovoimavaihtelujen synnyttämiä gravitaatioaaltoja voidaan ehkä havaita kahdella sisäkkäin sijoitetulla pallonkuorella, Physical Review Focus -verkkolehti kertoo. Tällaisen ilmaisimen rakentaminen tosin voi olla vielä teknisesti liian vaikeaa.

Idea kuitenkin on se, että läpimitaltaan nelimetrisen pallonkuoren sisällä on toinen pallonkuori siten, että rakoa kuorten väliin jää senttimetrin verran. Palloihin osuva gravitaatioaalto saa pallot värähtelemään, jolloin raon leveys muuttuu. Muutos on mitattavissa vaikka se on vain millimetrin miljardisosan miljardisosa eli noin miljoonasosa atomiytimen läpimitasta.

Italialaisten Livia Contin ja Massimo Cerdonion suunnittelema ilmaisin painaisi 50 tonnia, mutta se pitäisi jäähdyttää lähelle absoluuttista nollaa. Se olisi silti paljon pienempi kuin pitkiä lasersädetunneleita käyttävä Ligo, jonka odotetaan antavan piakkoin ensimmäiset luotettavat havainnot gravitaatioaalloista.

Contin ja Cerdonion laitteen etuna on, että se pystyisi havaitsemaan taajuudeltaan erilaisia gravitaatioaaltoja. Ligon taajuusalue on varsin suppea.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla