John Abrahamson laboratoriossaan. Kuva Trevor Berry
John Abrahamson laboratoriossaan. Kuva Trevor Berry

Brasilialaistutkijoiden tulipallo hehkui ennätyspitkään ja vahvisti, että pallosalama todella pullahtaa maasta.

Brasilialaiset tutkijat onnistuivat saamaan aikaan ennätysmäisen pitkäikäisen pallosalaman. Se hohti sekunteja ja ponnahteli ympäriinsä aivan kuin oikea pallosalama. Aiemmat laboratoriopallot ovat kestäneet vain millisekunteja.

Koe valaisee pallosalaman syntyä, joka lukuisista selitysyrityksistä huolimatta on pysynyt hämärän peitossa. Paras teoria on tätä nykyä uusiseelantilaistutkijoiden John Abrahamsonin ja James Dinnissin muotoilema.

Kaksikon mukaan tulipallo saa alkunsa, kun salamanisku erottaa piikaasua maaperästä. Jäähtyessään kaasu tiivistyy millin miljoonasosan kokoisiksi nanohiukkasiksi. Kuumuudessa syntyvä sähkövaraus ympäröi ilmassa leijuvat piihiukkaset ja sitoo ne palloksi. Kuuma pii roihahtaa, jolloin paikalle sattunut näkee pallosalaman.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

New Scientist -lehti kertoo, että Antônio Pavão ja Gerson Paiva Pernambucon yliopistosta testasivat tätä teoriaa johtamalla ohuisiin piilevyihin 140 ampeerin virran. Kokeessa syntynyt tulipallo vahvistaa, että Abrahamson ja Dinniss ovat oikeilla jäljillä, ja pallosalama todella pullahtaa maasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laboratoriopallosalaman ponnahtelua voit ihailla täällä. Lisätietoa pallosalamasta löydät Tiede -lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla