Jättiläispandan ulosteista on löydetty bakteereja, joille saattaa löytyä merkittävä rooli biopolttoaineiden valmistamisessa. 

Jättiläispandan ulosteista on löydetty bakteereja, joille saattaa löytyä merkittävä rooli biopolttoaineiden valmistamisessa. 

Kyseiset mikrobit pystyvät pilkkomaan erittäin tehokkaasti kasvien sisältämää lignoselluloosaa, joten niiden avulla biopolttoaineita voitaisiin valmistaa tehokkaasti myös ruoaksi kelpaamattomasta biomassasta, kuten oljista, ruohosta ja puuhakkeesta.

Ruoaksi kelpaamatonta biomassaa pidetään eettisesti ja ekologisesti houkuttelevampana raaka-ainelähteenä. Tällä hetkellä biopolttoaineita varten viljellään muun muassa maissia, soijaa, öljypalmua ja sokeriruokoa, jotka on helpompi hyötykäyttää.

Jättiläispandat käyttävät ravintonaan lähes yksinomaan bambua, joten niiden ruoansulatusjärjestelmässä täytyy olla kasvien hajottamiseen pystyviä bakteereja. Aiemmin ei kuitenkaan ole otettu selvää, minkälaisista bakteereista on kysymys.

Mississippin yliopiston tutkijat keräsivät yli vuoden ajan tuoreita pandan papanoita ja analysoivat ne. Papanoista löytyi useita erilaisia ruoansulatuksen bakteereita, joista osa on jopa tehokkaampia kuin termiiteillä havaitut bakteerit.

Tutkimusryhmän arvion mukaan sopivissa olosuhteissa pandan ruoansulatusbakteerit voisivat muuttaa 95 prosenttia kasviperäisestä biomassasta sokereiksi.

Bakteerien entsyymit ovat niin tehokkaita, että biopolttoaineiden valmistusprosessissa ei ehkä tarvittaisi korkeaa lämpötilaa ja painetta tai vahvoja kemikaaleja.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain kemianseuran konferenssissa Derverissä.