Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Suolistossa elää sekasyöjän bakteeristo.

Isopanda syö luonnossa suurimmaksi osaksi bambua. Pandan ruuansulatuselimistö ei ole kuitenkaan pitkän lajinkehityksen aikana sopeutunut kasvisravintoon, ei ainakaan suolistobakteerien perusteella, vahvistaa kiinalainen tutkimus.

Tutkijat seurasivat vuoden ajan 45 isopandan ravinnonsaantia ja analysoivat niiden ulosteista löytyviä pieneliöitä. Niiden perusteella pandojen ruuansulatuselimistö on erilainen kuin muilla kasvinsyöjillä.

Isopandan ruuansulatus ei bakteerivalikoiman perusteella hajota kasveissa olevaa selluloosaa tehokkaasti. Isopandan ulosteissa ei ollut selluloosaa hajottavia bakteereja, jollaisia tapaa olla kasvinsyöjien elimistössä.

Muinaiset isopandat ilmeisesti alkoivat syödä bambua jo yli kaksi miljoonaa vuotta sitten. Silti isopandojen suoliston pieneliöstö muistuttaa muiden kaikkiruokaisten ja lihaa syövien eläinten kuten karhujen pieneliöstöä.

Isopanda Ailuropoda melanoleuca tavataan luokitella karhujen heimoon.

Verkkolehdessä mBio julkaistun tutkimuksen mukaan pandan ruuansulatuksen piirteet voivat vaikuttaa lajin menestymiseen evoluutiossa.

Yhdysvaltalainen tutkija Jonathan Eisen kuitenkin huomauttaa Naturen uutissivustolla, että vaikka havaitut mikrobit näyttävät samoilta kuin lihansyöjillä, niiden toiminta on voinut evoluution aikana muuttua. Pandojen on tosin aikaisemminkin todettu sopeutuneen huonosti bambunsyöntiin.

Isopandoja elää luonnossa luonnonsuojelujärjestö WWF:n mukaan runsaat 1 800. Ne elävät vuoristoisilla alueilla Keski-Kiinassa. Eläintarhoissa niitä on noin 300.

Pandat käyttävät syömiseen noin neljätoista tuntia päivässä, ja sinä aikana ne syövät tutkimuksen mukaan yli kaksitoista kiloa bambua. Ne kuitenkin sulattavat nielemästään ruuasta vain noin 17 prosenttia. Pandat ovat huonoja lisääntymään ja uhanalaisia.

käyttäjä-3688
Seuraa 
Viestejä32
Liittynyt29.4.2014

Pandan vatsa on sopeutunut huonosti bambun popsintaan

Tämä voi olla luokkaa "tieteen mukaan mehiläinen ei pysty lentämään", joskin mehiläisen lento pystyttiin viimeinkin vasta 2000-luvulla selittämään . Mitäpä jos pelkkä bambu ei olekkaan pandan ainut ravinto? Ehkä panda käyttää myös bambussa elävät hyönteiset, toukat ja muut eliöt hyväksi. Tämä vain ilmaan heitettynä ajatuksena. Olisiko syy pandojen huonoon lisääntymiseen eläintarhoissa tarjottu ravinto? Ehkä eläintarhassa tarjottu bambu ei sisällä samoja eliöitä kuin mihin bandat ovat tottuneet?
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä