Auringonnousu Katmandussa paljastaa ilman epäpuhtauksia. Kuva: Getty Images
Auringonnousu Katmandussa paljastaa ilman epäpuhtauksia. Kuva: Getty Images

Maailman hiilidioksidipäästöt vähenivät huhtikuussa 17 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Koronapandemia on saanut globaalit kasvihuonekaasupäästöt jyrkkään laskuun.

Koko maailman päivittäiset hiilidioksidipäästöt olivat huhtikuun alussa arviolta 17 prosenttia pienemmät kuin keskimääräinen päivätaso viime vuonna.

Laskelmat teki brittiläisen East Anglian yliopiston ilmastonmuutostutkimuksen professorin Corinne Le Quérén vetämä kansainvälinen ryhmä. Tutkimuksen julkaisi Nature Climate Change -tiedelehti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus tarkastelee päästöjen kehitystä tämän vuoden aikana. Sen mukaan yksittäisten maiden päästöt supistuivat huipussaan keskimäärin yli neljänneksen, 26 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkein dramaattisimmin vähenivät lentoliikenteen päästöt. Monet kansainväliset rajat on suljettu ja ihmiset ovat jääneet koteihinsa.

Tutkijat laskevat, että maailman lentoliikenteen päästöt olivat huhtikuun 7. päivänä 60 prosenttia pienemmät kuin keskimääräisenä päivänä viime vuonna.

Prosentuaalisesti toiseksi eniten vähenivät maa- ja merikuljetusten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Ne vähenivät huhtikuun alussa yli kolmanneksen, 36 prosenttia, viime vuoden keskimääräiseen päivätasoon verrattuna.

Ryhmä tarkasteli päästöjä kuudella sektorilla. Lentoliikenteen sekä maa- ja merikuljetusten lisäksi mukana ovat energiantuotanto, teollisuus, julkinen sektori sekä asuminen. Julkiseen sektoriin on laskettu julkiset ja kaupalliset rakennukset. Asumisen sektori muodostuu lähinnä yksityisten ihmisten kodeista.

Eniten hiilidioksidipäästöjä tuottaa energiasektori. Sen osuus globaaleista päästöistä on yli 44 prosenttia. Energiasektoriin lasketaan energian muuttaminen sähköksi sekä lämmöntuotanto.

Energiasektorilla päästöt ovat korona-aikana supistuneet maltillisemmin, 7,4 prosenttia, tutkijaryhmä laskee.

Teollisuustuotannossa sekä julkisella sektorilla päästöt ovat molemmissa vähentyneet noin viidenneksen.

Asuminen on luokista ainoa, jonka päästöt lisääntyivät. Kasvua on 2,8 prosenttia, kun ihmiset ovat eristäytyneet koteihinsa ja moni myös työskentelee kotona.

Reaaliaikaista tietoa koko maailman hiilidioksidipäästöistä ei ole olemassa, mutta liki reaaliaikaista epäsuoraa havaintotietoa tarjoavaa proksiaineistoa on saatavilla. Analyysissä oli mukana 69 maata. Niiden osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on 97 prosenttia.

Eniten ovat vähentyneet Kiinan hiilidioksidipäästöt. Seuraavina tulevat Yhdysvallat, Euroopan unioni sekä Intia.

Ryhmä on arvioinut myös sitä, miten pandemian aiheuttamat rajoitukset vaikuttavat kuluvan vuoden päästöihin. Se riippuu luonnollisesti siitä, miten kauan kriisi ja rajoitukset kestävät.

Jos energiankulutus, liikenne ja kulutustottumukset palaisivat pandemiaa edeltävälle tasolle kesäkuun puoliväliin mennessä, alkuvuoden jyrkkä lasku supistaisi koko vuoden hiilidioksidipäästöjä neljä prosenttia.

Jos taas osa pandemian mukanaan tuomista rajoituksista jää voimaan vuoden loppuun saakka, globaalit hiilidioksidipäästöt vähenisivät vuoden 2020 aikana noin seitsemän prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla