Kuva: Kiwiev, Wikipedia Commons.
Kuva: Kiwiev, Wikipedia Commons.

Alan työkulttuuri houkuttelee epärehellisyyteen ja oman edun tavoitteluun.

Viime vuosina paljastuneet väärinkäytökset pankkialalla ovat herättäneet keskustelua siitä, hakeutuuko alan töihin alun perinkin tavallista ahneempia ja epärehellisempiä henkilöitä vai yllyttääkö moraalittomuuksiin pankeissa vallitseva työkulttuuri. Naturessa julkaistun sveitsiläis-yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan jälkimmäinen selitys on uskottavampi.

Michel Maréchal, Alain Cohn ja Ernst Fehr järjestivät nokkelan koeasetelman, jossa kansainvälisen pankin työntekijöitä pyydettiin vastaamaan kyselyyn ja sen päätteeksi heittämään kolikkoa. Puolet 128 koehenkilöstä sai vastattavakseen yleisluontoisia kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten paljon he katsovat televisiota viikossa ja miten tyytyväisiä he ovat elämäänsä. Toiselle puolikkaalle tutkijat esittivät enemmän ammatillisia kysymyksiä esimerkiksi siitä, mitä tehtäviä koehenkilö pankissa hoitaa. Näiden kysymysten oli tarkoitus houkutella esiin koehenkilöiden työminää.

Vastattuaan kysymyksiin koehenkilöiden tehtävä oli heittää itsekseen kolikkoa kymmenen kertaa ja kertoa, montako heittoa päättyi kruunaan ja montako klaavaan. Vastaajille kerrottiin etukäteen, kummanlaatuiset heitot tuottaisivat heille 20 dollarin palkinnon. Yleisluonteisiin kysymyksiin vastanneet työntekijät raportoivat voittaneensa 51,6 prosenttia heitoista, mutta ammatillisia asioita hiljattain miettineet ilmoittivat voittaneensa 58,2 prosenttia heitoista.

Maréchal, Cohn ja Fehr selittävät ryhmien välistä merkitsevää eroa sillä, että työasioista muistuttaminen sai pankin työntekijät käyttäytymään ammatti-identiteettinsä ja työnantajansa odottamalla tavalla. Vastaavaa eroa ei saatu aikaan, kun koe toistettiin esimerkiksi televiestinnän tai informaatioteknologian parissa työskentelevillä henkilöillä. Näin ollen ahneuteen ja epärehellisyyteen kannustavaa työkulttuuria voidaan pitää tyypillisenä nimenomaan pankkialalle.

Erillisellä, opiskelijoilla tehdyllä kokeella tutkijat selvittivät mahdollisuutta, että pankkiasiat toisivat mieleen raha-asiat ja siten rahan mielleyhtymä olisi selittänyt epärehellisyyden. Aiemmin rahan ajattelemisen on näet havaittu lisäävän itsekkyyttä. Koe kuitekin osoitti, että epärehellisyyteen sillä ei ollut osuutta.

Tutkijat ehdottavat, että pankit ottaisivat käyttöön lääkäreiden Hippokrateen valaa muistuttavan eettisen valan ja ohjeistuksen, joka vahvistaisi työntekijöiden moraalia. Nyt käytetyllä menetelmällä voitaisiin tutkia myös muihin ammatteihin liittyviä eettisiä vinoumia.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6106
Liittynyt8.11.2012

Pankissa työskentely höllentää moraalia

Kyllä se moraali sillä löyhenee ihan kaikissa töissä jos ei mitään vastuuta koskaan joudu mistään ottamaan. Kaupassa töissä oleva saa monoa jos varastaa. Samoin siivooja saa lähdön kerrasta jos varastaa asiakkaansa tiloissa. Pankeissa töissä olevia taas palkitaan heidän rikoksistaan ihmisyyttä ja ihmiskuntaa kohtaan. Mm. 90-luvun alussa porukka kääri massiiviset määrät hilloa liiveihinsä ja räkänauroivat ääliöille jotka laitettiin heidän lystinsä kustantamaan. Ainoana rangaistuksena muisto...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä