Kuva: Kiwiev, Wikipedia Commons.
Kuva: Kiwiev, Wikipedia Commons.

Alan työkulttuuri houkuttelee epärehellisyyteen ja oman edun tavoitteluun.

Viime vuosina paljastuneet väärinkäytökset pankkialalla ovat herättäneet keskustelua siitä, hakeutuuko alan töihin alun perinkin tavallista ahneempia ja epärehellisempiä henkilöitä vai yllyttääkö moraalittomuuksiin pankeissa vallitseva työkulttuuri. Naturessa julkaistun sveitsiläis-yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan jälkimmäinen selitys on uskottavampi.

Michel Maréchal, Alain Cohn ja Ernst Fehr järjestivät nokkelan koeasetelman, jossa kansainvälisen pankin työntekijöitä pyydettiin vastaamaan kyselyyn ja sen päätteeksi heittämään kolikkoa. Puolet 128 koehenkilöstä sai vastattavakseen yleisluontoisia kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten paljon he katsovat televisiota viikossa ja miten tyytyväisiä he ovat elämäänsä. Toiselle puolikkaalle tutkijat esittivät enemmän ammatillisia kysymyksiä esimerkiksi siitä, mitä tehtäviä koehenkilö pankissa hoitaa. Näiden kysymysten oli tarkoitus houkutella esiin koehenkilöiden työminää.

Vastattuaan kysymyksiin koehenkilöiden tehtävä oli heittää itsekseen kolikkoa kymmenen kertaa ja kertoa, montako heittoa päättyi kruunaan ja montako klaavaan. Vastaajille kerrottiin etukäteen, kummanlaatuiset heitot tuottaisivat heille 20 dollarin palkinnon. Yleisluonteisiin kysymyksiin vastanneet työntekijät raportoivat voittaneensa 51,6 prosenttia heitoista, mutta ammatillisia asioita hiljattain miettineet ilmoittivat voittaneensa 58,2 prosenttia heitoista.

Maréchal, Cohn ja Fehr selittävät ryhmien välistä merkitsevää eroa sillä, että työasioista muistuttaminen sai pankin työntekijät käyttäytymään ammatti-identiteettinsä ja työnantajansa odottamalla tavalla. Vastaavaa eroa ei saatu aikaan, kun koe toistettiin esimerkiksi televiestinnän tai informaatioteknologian parissa työskentelevillä henkilöillä. Näin ollen ahneuteen ja epärehellisyyteen kannustavaa työkulttuuria voidaan pitää tyypillisenä nimenomaan pankkialalle.

Erillisellä, opiskelijoilla tehdyllä kokeella tutkijat selvittivät mahdollisuutta, että pankkiasiat toisivat mieleen raha-asiat ja siten rahan mielleyhtymä olisi selittänyt epärehellisyyden. Aiemmin rahan ajattelemisen on näet havaittu lisäävän itsekkyyttä. Koe kuitekin osoitti, että epärehellisyyteen sillä ei ollut osuutta.

Tutkijat ehdottavat, että pankit ottaisivat käyttöön lääkäreiden Hippokrateen valaa muistuttavan eettisen valan ja ohjeistuksen, joka vahvistaisi työntekijöiden moraalia. Nyt käytetyllä menetelmällä voitaisiin tutkia myös muihin ammatteihin liittyviä eettisiä vinoumia.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6488
Liittynyt8.11.2012

Pankissa työskentely höllentää moraalia

Kyllä se moraali sillä löyhenee ihan kaikissa töissä jos ei mitään vastuuta koskaan joudu mistään ottamaan. Kaupassa töissä oleva saa monoa jos varastaa. Samoin siivooja saa lähdön kerrasta jos varastaa asiakkaansa tiloissa. Pankeissa töissä olevia taas palkitaan heidän rikoksistaan ihmisyyttä ja ihmiskuntaa kohtaan. Mm. 90-luvun alussa porukka kääri massiiviset määrät hilloa liiveihinsä ja räkänauroivat ääliöille jotka laitettiin heidän lystinsä kustantamaan. Ainoana rangaistuksena muisto...
Lue kommentti