Tutkimus voi tarjota lisävaloa poikien piilokiveksisyyden lisääntymiseen.

Parasetamolin pitkäaikainen käyttö raskausaikana vähensi hiiritutkimuksessa testosteronin tuotantoa poikasten kiveskudoksessa lähes puolella. Jos testosteronia ei ole riittävästi, kivekset jäävät laskeutumatta tai niiden laskeutuminen myöhästyy.

Edinburghin yliopiston tutkijat selvittivät parasetamolin vaikutusta hiirillä, joihin oli siirretty ihmisen kiveskudosta. Näiden kudosmallien on osoitettu jäljittelevän hyvin kivesten kehittymistä sikiöaikana.

Ensimmäisessä kokeessa parasetamolia annettiin vain vuorokauden vaikuttava annos, millä ei ollut mitään vaikutusta testosteroniin.

Seitsemän päivän yhtäjaksoinen lääkintä parasetamolilla kuitenkin laski testosteronin tuotantoa 45 prosenttia. Jos näin suuri pudotus tapahtuu kivesten kehityksen kannalta ratkaisevana hetkenä, se voi tietää lisääntymisbiologisia ongelmia.

Tutkijoiden mukaan parasetamoli on edelleen turvallista säästeliäästi käytettynä. He kuitenkin varoittavat, että runsas käyttö raskauden aikana voi johtaa poikalapsilla testosteronitasojen laskuun.

Yhdysvalloissa 65 prosenttia raskaana olevista naisista käyttää parasetamolia jossakin vaiheessa raskauttaan.

Tuloksiin on suhtauduttava varauksellisesti, sillä kiveskudossiirteet eivät välttämättä heijasta totuudenmukaisesti sitä, mitä kohdussa tapahtuu. Parasetamolin vaikutusta ihmissikiöihin ei kuitenkaan voi tutkia kokeellisesti.

Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine.

M K
Seuraa 
Viestejä30
Liittynyt25.12.2013

Parasetamoli raskausaikana voi vähentää poikalasten testosteronia

Lääkkeiden käsikaupan "hienoja" puolia, jota Suomeenkin kovaa tahtia ajetaan. Jos ilmenee tarve vetää tulehduskipulääkkettä viikko putkeen, niin silloin olisi myös syytä raahautua lääkäriin/terkkarille, eikä yrittää itselääkintää. Toki netti on täynnä hienompia ohjeita kuinka erilaisia pikkuvaivoja hoidetaan omatoimisesti, mutta ei olisi kohtuuton vaatimus lääkkeitä suurempia määriä saadakseen käydä tapaamassa ammattilaista.
Lue kommentti