Älä haikaile kadotettuja mahdollisuuksia. 

Katumisesta saattaa nuorena olla hyötyä, sillä se voi auttaa tekemään parempia päätöksiä vastaisuudessa. Mutta terveesti vanheneva ihminen ei myrkytä itseään katumalla menetettyjä tilaisuuksiaan, vahvistaa saksalaistutkimus.

Hamburg-Eppendorfin yliopistollisen sairaalan Stefanie Brassen työtovereineen selvitti katumisen kokemista ja sen ilmenemistä aivoissa nuorilla aikuisilla sekä masentuneilla ja terveillä eläkeikäisillä.

Koehenkilöt pelasivat tietokonepeliä, jossa he saattoivat voittaa rahaa luukkuja avaamalla tai menettää kaiken, jos paholaishahmo ilmestyi luukun alta. Pelaaja saattoi jokaisen voittokerran jälkeen päättää, jatkaako peliä vai ottaako kertyneet rahat. Pelin lopuksi avattiin luukut ja näytettiin, kuinka pitkälle pelaaja olisi voinut edetä turvallisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun nuoret aikuiset ja masentuneet ikäihmiset huomasivat, että olisivat voineet edetä pidemmälle, he riskeerasivat enemmän seuraavalla pelikierroksella. He siis katuivat saamatta jääneitä voittojaan. Hyvinvoivat seniorit sitä vastoin jatkoivat entiseen malliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erot näkyivät aivojen toiminnallisissa magneettikuvissa. Katumuksen tunteeseen liittyvä aivojuovio ja tunteiden säätelyyn liittyvä acc-alue vilkastuvat samalla tavalla nuorilla aikuisilla ja masentuneilla ikäihmisillä. Myös sydämen syke ja ihon sähkönjohtavuus muuttuivat, kun he totesivat menetetyt mahdollisuutensa.

Terveillä ei katumisen fysiologisia merkkejä havaittu. Myös heidän aivonsa reagoivat eri tavalla, mikä viittaisi siihen, että he tuntevat vähemmän katumusta ja osaavat säädellä paremmin tunteitaan.

Tutkijat arvelevat, että terveet seniorit käyttävät hyödyllisiä henkisiä taktiikoita, jotka suojaavat menetyksen kokemuksilta.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla