Ruskettajan kannattaa pitää taukoa. Kuva: Wikimedia Commons
Ruskettajan kannattaa pitää taukoa. Kuva: Wikimedia Commons

Myös terveyssyistä aurinkoa kannattaa ottaa vain joka toinen päivä.

Auringonpalvojille vinkki etelänlomia ja ensi kesää varten: joka päivä ei kannata lojua rannalla.

Iho ruskettuu parhaiten, jos ottaa aurinkoa vain toinen päivä. Tämä rytmi ei myöskään vanhenna ihoa ennenaikaisesti. Myös mahdolliset dna-vauriot jäävät vähäisemmiksi.

Ihomme tuottaa melaniinia, tummaa pigmenttiä, joka suojaa meitä auringon ultraviolettisäteilyltä. Tätä pigmenttiä alkaa muodostua tunteja sen jälkeen, kun ihminen on altistunut auringonvalolle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen tarkoitus on suojella ihon soluja, kun ihminen altistuu seuraavan kerran auringonvalolle. Juuri se tuottaa iholle rusketuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Solututkija Carmit Levy Tel Avivin yliopistossa Israelissa tutki, miten auringon ultraviolettivalo vaikuttaa ihoon. Tällä kertaa hän keskittyi rusketukseen.

Levy mittasi ryhmineen, kuinka paljon melaniinia hiiret tuottivat, kun ne altistettiin ultravioletille valolle joka päivä, joka toinen päivä tai joka kolmas päivä.

Levy oletti tietenkin, että melaniinin tuotanto olisi suurin hiirissä, jotka altistuvat ultraviolettivalolle eniten eli päivittäin.

”Samaan tapaan voisi olettaa, että jos menee uimarannalle joka päivä, ruskettuu enemmän kuin jos käy rannalla joka toinen päivä”, sanoo Levy New Scientist -lehdessä.

Yllätys, yllätys: eniten ruskettuivat hiiret, jotka olivat alttiina ultravioletille valolle joka toinen päivä. Näillä hiirillä oli koehiiristä myös vähiten dna-vaurioita, joita ultravioletti valo aiheuttaa.

Kokeen jälkeen tutkijat tekivät saman kokeen ihmisen ihonäytteillä. Tulokset olivat samankaltaisia.

Tulokset viittaavat siihen, että ihosolut tarvitsevat noin kaksi vuorokautta eli 48 tuntia siihen, että ne rakentavat parhaan suojan, kun ihminen altistuu auringonsäteilylle.

Jos iho ärsyyntyy auringonvalosta jo 24 tunnin kuluessa, se häiritsee ruskettumisen parasta rytmiä.

”Ilmiö on kuin lihasharjoittelussa. Lihaksille on annettava aikaa toipua harjoittelun välillä”, Levy sanoo.

Levyn ryhmä yrittää nyt selvittää syyn kahden päivän melaniinin kierrolle.

”Ilmiö on outo, koska ihmiset ovat varmaan muinoin altistuneet auringolle useana päivänä peräkkäin. Emme tiedä, miksi paras suoja saavutetaan 48 tunnin jaksolla”, hän sanoo.

Jakso on ehkä kehittynyt niihin aikoihin, kun ihmisen esi-isät siirtyivät puista savanneille ja alkoivat kävellä kahdella raajalla.

Yksi mahdollisuus on, että rusketus on sidoksissa D-vitamiinin tuotantoon. Sitä vapautuu myös auringonvalolle altistumisen jälkeen. Vitamiinin kohonneet arvot näkyvät veressä 48 tunnin ajan.

”Nämä kaksi ilmiötä voivat olla yhteydessä toisiinsa.”

Tutkijat uskovat, että yhteyden ymmärtäminen voisi auttaa ihosyöpien hoidoissa, etenkin niiden oikeassa ajoituksessa.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Molecular Cell.

Sisältö jatkuu mainoksen alla