Paris Hilton. Kuva: <span class="photographer"><a href=http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License>Wikipedia Commons</a>.</span>
Paris Hilton. Kuva: Wikipedia Commons.

Paris Hiltonin kuva kohottaa kipukynnystä - ainakin hiiripojilla.

Mitä Paris Hilton ei olisi? Tv-tähti, laulaja, miljoonaperijätär – ja nyt myös kipulääke. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että Paris Hiltonia esittävä pahvikuva nostaa hiiren kipukynnystä. Kuten kuvitella saattaa, vaikutus näkyy vain koiraissa.

Omalaatuinen tutkimus sai alkunsa, kun kanadalaisen McGillin yliopiston neurotutkija Jeffrey Mogil havaitsi, että hiiret nuolivat kivuliaita injektioruiskun pistokohtia vähemmän silloin, kun tutkija oli lähellä. Selvittääkseen johtuiko käyttäytyminen hajusta vai näköaistimuksesta, hän esitteli hiiret Paris Hiltonin luonnollisen kokoisille pahvikuville.

Tulokset osoittivat, että Paris vaikuttaa eri tavalla koiraisiin kuin naaraisiin. Kun Paris oli paikalla, koiraat nuolivat pistokohtia selvästi vähemmän. Parisin tavanneilla koirailla myös tiettyjen kipua ilmaisevien molekyylimarkkereiden määrä oli tavallista alhaisempi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos näköyhteys malliin katkaistiin, koiraat jatkoivat nuolemista kuin mitään ei olisi tapahtunut. Naaraisiin Paris sen sijaan ei vaikuttanut mitenkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mogil uskoo että Paris lievittää koiraiden kipua yksinkertaisesti stressaamalla niitä. Ihmishahmon näkeminen nostaa koiraissa väliaikaisen stressipiikin, jolloin ne eivät tunne kipua yhtä voimakkaasti kuin normaalitilanteessa, ja jostain syystä koiraat stressaantuvat helpommin kuin naaraat.

Mogil esitteli vielä julkaisematonta tutkimustaan neurotutkimusseuran vuosittaisessa kokouksessa San Diegossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla