Kumppani auttaa pysymään terveenä.
Kumppani auttaa pysymään terveenä.

Toisen kanssa eletään terveellisemmin. 

Vakituisessa parisuhteessa elävät miehet ja naiset säästyvät sydänkohtauksilta huomattavasti todennäköisemmin kuin yksin asuvat. Myös sydänoireista johtuvat kuolemat ovat heillä harvinaisempia, suomalaistutkimus osoittaa.

Sydänoireet ovat noin 60 prosenttia yleisempiä naimattomilla miehillä ja naisilla kuin naimisissa olevilla kaikissa ikäryhmissä. Tämä selvisi suuren FINAMI-sydänkohtausrekisterin aineistosta ja kymmenen vuoden seurannasta.

Erot olivat vieläkin suurempia, kun tutkijat tarkastelivat kuolleisuutta sairastumista seuraavan kuukauden aikana. Yhden vuoden aikana sadastatuhannesta 65–74-vuotiaasta naimisissa olevasta miehestä noin 900 menehtyy sydänoireeseen kuukauden kuluessa sairastumisesta, kun naimattomista menehtyy lähes 1 800. Naimisissa olevista naisista kuolee puolestaan 250 ja naimattomista lähes 500.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naimattomuus ennustaa myös nuorempien, 35–64-vuotiaiden kuolleisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset eivät paljasta, mikä parisuhteessa sydänoireilta suojaa, mutta aiempien tutkimusten perusteella vaihtoehtoja on useita. Parisuhteessa olevat saattavat esimerkiksi elää terveellisemmin, noudattaa hoito-ohjeita ja lääkityksiä paremmin ja hakeutua hoitoon aikaisemmin kuin naimattomat ja yksinasuvat.

Tutkimusta johti Aino Lammintausta Turun yliopistollisesta keskussairaalasta, ja se julkaistiin European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla