Paviaani oppi tunnistamaan sanoja herkkupalapalkalla.
Paviaani oppi tunnistamaan sanoja herkkupalapalkalla.

Apina erotti oikeat kirjainjonot vääristä.

Paviaanit pystyvät erottamaan painettuja sanoja, vaikka niillä ei ole kielellisiä kykyjä, osoittivat ranskalaistutkijat. Koeapinat oppivat tunnistamaan englanninkieliset sanat siansaksasta.

Jonathan Graingler Aix-Marseillen yliopistosta kollegoineen tutki sfinksipaviaaneja (Papio papio), joiden käytettävissä oli useita kosketusnäytöllisiä tietokoneita. Laitteet oli sijoitettu kopperoihin, joihin paviaaneilla oli vapaa pääsy. Kukin koeapina oli varustettu tietokonesirulla, joka aktivoi koneesta oikean harjoituksen, kun eläin ilmestyi koneelle. Paviaani näki näytöllä neljä kirjainta ja kaksi kuviota, joista toinen merkitsi "sanaa" ja toinen "ei-sanaa". Oikean kuvion painamisesta sai herkkupalan.

1,5-kuukauden kuluttua paviaanit olivat oppineet erottamaan tusinoittain englanninkielen sanoja yli 7000 ei-sanasta lähes 75-prosentin tarkkuudella. Tämä tiettyjen kirjainyhdistelmien tunnistuskyky eli ortografinen prosessointi on lukutaidon avain.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulos haastaa olettamuksen, että kielitaito on edellytys sanantunnistukseen. Näyttää siltä, että ihmisen lukutaito on vanhempaa juurta kuin lajimme, tutkijat toteavat Science-lehdessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla