SAN FRANCISCO, KALIFORNIA - Vaarallisia ruokamyrkytyksiä aiheuttava EHEC-bakteeri häviää naudan suolistosta, kun sille syötetään rehuseoksessa "hyviä" bakteereja, probiootteja. Georgian yliopiston tutkijat ovat eristäneet eläinten suolistosta probioott...

SAN FRANCISCO, KALIFORNIA - Vaarallisia ruokamyrkytyksiä aiheuttava EHEC-bakteeri häviää naudan suolistosta, kun sille syötetään rehuseoksessa "hyviä" bakteereja, probiootteja. Georgian yliopiston tutkijat ovat eristäneet eläinten suolistosta probiootteja, jotka tuhoavat parissa viikossa kolibakteerit.



Tutkija Michael P. Doyle kertoi Yhdysvaltain tiedeviikolla löytäneensä pelastajabakteerit, kun hän tutki nautoja, jotka eivät kantaneet suolistossaan äkäistä EHEC-bakteeria, tyyppi 0157:H7:aa. Tämä "kilteistä" kolibakteereista kehittynyt taudinaiheuttaja tavattiin ensi kerran 1980-luvun alussa ja se on siitä lähtien lähtien aiheuttanut vaarallisia ruokamyrkytysepidemioita ympäri maailmaa. Bakteeri elää nautojen suolistossa. Ulosteen saastuttamat elintarvikkeet levittävät tavallisesti tartunnan.



Bakteerin häätökokeet tehtiin vasikoilla. Hoito tuhoaa noin 80-90 prosenttia EHEC-bakteereista. Yhdysvaltainen yritys kehittää parhaillaan kaupallista rehuseosta, joka perustuu Doylen tutkijaryhmän havaintoihin.