Kuinka monta eri käyttötarkoitusta keksit kengälle? Tällaisilla tehtävillä mitataan luovuutta. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuinka monta eri käyttötarkoitusta keksit kengälle? Tällaisilla tehtävillä mitataan luovuutta. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Israelilaistutkimuksessa opiskelijat saivat haistaa ainetta, jonka väitettiin parantavan luovuutta, ja he keksivätkin ongelmiin luovempia ratkaisuja.

Lumevaikutus eli plasebo on kerta toisensa jälkeen osoitettu tutkimuksissa toimivaksi. Henkilön oireet voivat helpottaa pelkästään sokeripillereitä syömällä – usko vaikutuksiin todella vaikuttaa.

Nyt israelilainen tutkimusryhmä osoittaa Plos One -tiedejulkaisussa, että plasebo näyttäisi myös tehostavan luovuutta.

Weizmannin tiedeinstituutin kokeisiin otettiin 90 opiskelijaa. Kaikki saivat eteensä kanelintuoksuista ainetta, jota heitä pyydettiin haistamaan ja arvioimaan. Puolelle koehenkilöistä kerrottiin myös, että aineen haistelu lisää luovuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten tutkijat laittoivat opiskelijat tekemään kolme erilaista luovuutta mittaavaa koetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdessä testissä opiskelijat saivat keksiä erilaisia käyttötapoja arkisille esineille ja toinen oli niin sanottu Torrancen testipatteristo, jota myös usein käytetään luovuuden arviointiin.

Kolmannen testin tutkijat olivat kehittäneet aiemmin itse. Se oli tietokonepeli, jossa koehenkilöt saavat järjestellä palikoita erilaisiin muotoihin.

Koehenkilöt, jotka uskoivat ennen koetta haistelleensa luovuustroppia, todella saivat testeissä korkeampia pisteitä omaperäisyydestä.

He keksivät esimerkiksi enemmän erilaisia käyttötarkoituksia esineille ja löysivät tietokoneella erikoisempia muotoja. Ero ei ollut dramaattinen, mutta tilastollisesti merkitsevä.

Tutkimusta johtanut neurotieteilijä Liron Rosenkrantz kommentoi New Scientist -lehdessä, että plasebo sai luultavasti koehenkilöt luottamaan itseensä enemmän.

”Moni ihminen, minäkin, kavahtaa luovia tehtäviä. Jos minua pyydetään yhtäkkiä tekemään jotain luovaa, jähmetyn ja ajattelen, etten ole tarpeeksi hyvä. Uskomme, että lumelääke poistaa tämän henkisen esteen ja saa ihmisen hellittämään peloistaan”, Rosenkrantz sanoo.

Rosenkrantz ja kollegansa Liron Noy pohtivatkin edelleen New Scientistissa, että kenties edes plaseboa ei tarvita. Työpaikat ja koulut voisivat ottaa tutkimustuloksesta oppia yksinkertaisesti kehumalla ihmisiä enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla