Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Yhdysvaltalaisnobelisti on tunnistanut geenin, jonka sammuttaminen tekee eläimestä täysin pelottoman.

Yhdysvaltalaisnobelisti on tunnistanut geenin, jonka sammuttaminen tekee eläimestä täysin pelottoman. Rutgersin yliopistossa New Jerseyssä työskentelevä Eric Kandel löysi pelkogeenin hiirien aivoista. Stathmin-niminen geeni säätelee sekä sisäsyntyistä että opittua pelkoa.

Kandel kiinnostui geenistä, koske se on erityisen aktiivinen aivojen pelkokeskuksena tunnetun mantelitumakkeen etuosissa, lateraalitumakkeessa sekä muissa pelkoaistimukseen kytkeytyvissä hermoyhteyksissä. Juuri lateraalitumake kerää aistitietoa talamuksesta ja aivokuorelta.

Kandel kollegoineen kehitti poistogeenisen hiiren, joilta puuttuu pelkogeeni kokonaan. Niiden lateraalitumake ei aktivoidu juuri lainkaan. Geenhiiret eivät myöskään opi pelkäämään sähkösokkia edeltävää valomerkkiä. Ne reagoivat tyynen rauhallisesti valomerkkiin, joka saa hiiren normaalisti jähmettymään paikoilleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Opitun pelon lisäksi niiltä puuttuu sisäsyntyinen pelko. Tervepäinen hiiri kammoaa avoimia paikkoja. Geenihiiret ryhtyvät sen sijaan tutkimaan innokkaasti ympäristöään, kun ne nostetaan avoimeen ja tuntemattomaan tilaan.
Havainnosta kerrotaan Cell –lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eric Kandel sai vuoden 2000 lääketieteen ja fysiologian Nobelin palkinnon yhdessä maanmiehensä Paul Greengardin ja ruotsalainen Arvid Carlssonin kanssa. Kolmikko on tutkinut erityisesti kemiallisten aineiden ja signaalien välittymistä aivoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla