Rotan pelot pystyttiin sammuttamaan. Kuva: <span class="photographer">U.S. Fish and Wildlife Service.</span>
Rotan pelot pystyttiin sammuttamaan. Kuva: U.S. Fish and Wildlife Service.

Traumaattisten kokemusten muistijälkiä ympäröi molekyyliverkko, joka estää niiden häviämisen.

Pelottavaa kokemusta on kinkkistä karistaa mielestään. Lapselta se saattaa vielä onnistua, mutta aikuiselta traumaattisen tapahtuman täydellinen unohtaminen on lähes mahdotonta. Sveitsiläistutkijat saivat nyt selville miksi.

Nadine Gogolla kollegoineen tutki pelkomuistojen säilymistä rotilla. Ilmeni, että syypää traumaattisten muistijälkien pysyvyyteen on molekyyliverkko, joka kutoutuu tiettyjen hermosolujen ympärille mantelitumakkeen soluvälitilassa. Poikasilla tätä verkkoa ei vielä ole, vaan se syntyy vasta iän karttuessa.

Kun näitä solunulkoisia molekyylejä poistettiin mantelitumakkeen neuronien päältä, rottien pelkoehdollistuminen pystyttiin sammuttamaan. Niiden pelkoa aiheuttavat muistot hävisivät siis taas samalla tavoin kuin poikasilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat uskovat, että mekanismi traumaattisten muistojen pyyhkimiseksi on olemassa myös aikuisen aivoissa, mutta se ei toimi, koska manteliltumakkeen molekyyliverkko estää pelkomuistijälkien häviämisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska pelkomuistot saattavat yhtäkkiä aktivoitua ja johtaa ahdistukseen tai jopa posttraumaattiseen oireyhtymään, tutkijat toivovat, että tulokset poikisivat uusia menetelmiä niiden ehkäisyyn ja hoitoon.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla