Kuva: D. Sharon Pruitt, Wikimedia Commons
Kuva: D. Sharon Pruitt, Wikimedia Commons

Aivojen tunnekeskus on epäitsekkäimmillä kehittynyt päinvastaiseen suuntaan kuin psykopaateilla.

Aiemmin on tutkittu, miten taipumus äärimmäiseen muista piittaamattomaan itsekkyyteen eli psykopatiaan näkyy aivoista. Nyt tutkijat perehtyivät skaalan toiseen päähän: ihmisiin, jotka ovat kaikkein epäitsekkäimpiä. Siinä missä psykopaattien aivojen tunnekeskus mantelitumake on keskimääräistä pienempi ja heikommin pelkoon reagoiva, epäitsekkäimpien selvisi olevan keskimääräistä suurempi ja voimakkaammin reagoiva. Kun psykopaatit ovat tavallista huonompia tunnistamaan pelontunnetta kasvoilta, epäitsekkäimmät ovat tavallista parempia. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden tulokset julkaisi Pnas-lehti.

Abigail Marsh Georgetownin yliopistosta Washingtonin kaupungista työtovereineen värväsi tutkimukseen 12 miestä ja 7 naista, jotka ovat osoittaneet epäitsekkyytensä luovuttamalla munuaisen tuntemattomalle ihmiselle. Tätä epäitsekkäimpien ryhmää tutkijat vertasivat 20 muuhun ihmiseen.

Koehenkilöille näytettiin kuvia pelokkaista, vihaisista ja neutraaleista kasvonilmeistä. Samalla tutkijat seurasivat heidän aivojaan toiminnallisella magneettikuvauksella. Lisäksi kunkin aivojen anatomia kartoitettiin tavallisella magneettikuvauksella. Koehenkilöt osallistuivat myös tunneilmeiden tunnistustestiin, psykopaattisuustestiin ja myötätuntoisuustestiin.

Aiempien psykologisten tutkimusten perusteella tutkijat osasivat odottaa, että myös aivojen tasolla epäitsekkäimmät reagoisivat erityisesti pelon ilmeeseen. Niin kävikin. Epäitsekkäimpien oikean aivopuoliskon mantelitumake reagoi siihen vahvemmin kuin toisten ihmisten. Lisäksi anatomian kartoitus paljasti, että tumake on epäitsekkäimmillä tavallista isompi.

Tulos selittää aivotoiminnan tasolla, mistä äärimmäinen epäitsekkyys johtuu. Mutta miksi näin suuren epäitsekkyyden taipumus on kehittynyt?

Marsh ja kollegat selittävät sen evolutiivisesti. Pelokkaat kasvonilmeet ovat erityisen tyypillisiä avuttomille lapsille, he huomauttavat. Taipumus tunnistaa sellainen pelko ja reagoida siihen myötätuntoisesti pohjautuu nisäkkäiden ikiaikaiseen tarpeeseen huolehtia poikasistaan. Epäitsekkäimmät yksilöt edustavat tämän taipumuksen yhtä ääripäätä populaatiossa.

Tutkijat korostavat, ettei äärimmäinen epäitsekkyys muodosta ääripäätä kaikelle epäsosiaalisuudelle, vain psykopatialle, jolle on tyypillistä juuri reagoimattomuus toisten hätään. Muunlainen epäsosiaalisuus, joka voi johtua esimerkiksi traumaattisista kokemuksista, ei välttämättä ole missään yhteydessä itsekkyyteen.

Toope
Seuraa 
Viestejä23585
Liittynyt23.7.2006

Pelokas naama vetoaa epäitsekkään aivoihin, psykopaatin aivoihin ei

On tuota ihmissuhteiden historiasta jälkikäteen ollut helppo ymmärtää, kuinka tietyt kaverit ovat käyttäytyneet ihmisen kohdalla, joka on ollut ongelmissa (peloissaan, masentunut tai muuten vain maassa.) Osa ihmisistä reagoivat tuohon empaattisesti, osin ainakin ymmärtäen ja tukien. Mutta aina löytyy niitä, joiden reaktio on ilkkuminen ja ylimielinen asenne, kun toisella menee huonosti. Sillähän nonstetaan omaa statusta. On joskus ollut hämmentävää seurata kavereiden reaktioita, kun toiselle...
Lue kommentti

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Kapsky
Seuraa 
Viestejä77
Liittynyt10.3.2014

Pelokas naama vetoaa epäitsekkään aivoihin, psykopaatin aivoihin ei

BCK 17.09.2014 klo 10:33 Kapsky 17.09.2014 klo 07:54 Hortonin neuralgia. nukkuminen on aika sivuseikka jos ei muutenkaan uskalla nukkua montaa tuntia. No huh. Googlasin tuon, eikä tosiaan käy katteksi. Tsempppiä! Tämän kanssa toistaiseksi pärjää kun on estolääkitys ja kohtausten varalle kulkee aina mukana sumatriptaania. Enkä käy ulkona ilman aurinkolaseja enkä polta sisällä ylimääräisiä valoja, pidän asunnon viileänä enkä nuku liian kauaa. Itse asiassa diagnoosi oli aikoinaan helpotus, luulin...
Lue kommentti

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.