Pytonkäärmeen alkiolle kasvaa parillinen siitin. Aihio näkyy lähellä hännänpäätä. Kuva: Patrick Tschopp, PhD; Harvard Medical School, Department of Genetics
Pytonkäärmeen alkiolle kasvaa parillinen siitin. Aihio näkyy lähellä hännänpäätä. Kuva: Patrick Tschopp, PhD; Harvard Medical School, Department of Genetics

Ne muodostuvat eri paikkaan, jos alkion peräaukkoa siirretään.

Ei ole tiedetty, mistä soluista ulkoiset sukupuolielimet syntyvät ihmisen tai muiden eläinten alkiossa. Jonkinlaiseen yhteyteen jalkojen kehitykseen on viitannut se, että geenien toiminnassa sukuelimissä ja raajoissa on yhtäläisyyksiä. Nyt selvisi, että penis ja klitoris saavat alkunsa alkion kummaltakin kyljeltä takaraajojen ja hännän kehitysalueen välimaastosta ja että niiden solut saavat kehityssysäyksensä alkion peräaukon alueelta eli yhteissuolesta. Tähän päädyttiin kahdessa tutkimuksessa Naturessa ja Scientific Reports -lehdessä.

Ana Herrera ja Martin Cohn Howard Hughes Medical Institutesta ja Floridan yliopistosta tutkivat kanan alkioita. He kertovat Scientific Reportsissa, että peniksen ja klitoriksen tuottavat solut, jotka alkion levymäisessä vaiheessa ovat laidoilla ja levyn kupertuessa putkeksi kohtaavat vatsan keskellä.

Havainto selittää, miksi sukuelimissä ovat yleisiä kehityshäiriöt, joissa oikea ja vasen puoli eivät ole kasvaneet täysin yhteen. Kaksipuolista kehitystaustaa vasten on ymmärrettävissä myös, miksi esimerkiksi käärmeillä ja liskoilla on parillinen penis ja klitoris, tutkijat esittävät.

Patrick Tschopp Harvardin yliopistosta Bostonista yhdysvaltalaisine ja ranskalaisine työtovereineen raportoi puolestaan lisko-, kana- ja hiiritutkimuksistaan Naturessa. Kävi ilmi, että ulkoisten sukupuolielinten muodostumispaikka alkiossa on maaselkärankaisten evoluutiossa hieman siirtynyt ja että sitä on säädellyt alkion peräaukon eli yhteissuolen sijainnin muutos.

Yhteissuoli eli viemärisuoli eli kloaakki on alkion peräaukon allas, johon aukeavat suoli, virtsatiet ja sukupuolielinten tiehyet. Esimerkiksi liskoilla ja linnuilla on kloaakki aikuisenakin, mutta nisäkkäille kehittyy väliseinä, joka erottaa suolen muista tiehyistä.

Käärmeiden ja liskojen alkioissa ulkoiset sukupuolielimet muodostuvat samoista solukkoalueista kuin takaraajat tai niiden surkastuneet muistumat. Meillä nisäkkäillä muodostumispaikka on lähempänä hännän aluetta, ja linnuilla paikka on näiden välimaastossa.

Tschopp ja kollegat osoittavat, että sukupuolielinten muodostumisaluetta voi siirtää paikasta toiseen leikkaamalla viemärisuolen solukon irti ja istuttamalla sen uuteen paikkaan.

Ilmeisesti tällaista säätelijäalueen siirtymistä on tapahtunut evoluutiossa niin, että käärmeille ja liskoille ominaiset jalan alueelta syntyvät sukupuolielimet ovat muinaisin versio, tutkijat arvelevat. Linnuilla ja nisäkkäillä alue on siirtynyt viemärisuolen siirtymisen myötä häntää kohti. Varhaisemmasta evoluutiosta on kuitenkin jäänyt muistumia sukupuolielinten solujen geenitoimintaan niin, että se yhä muistuttaa raajan solujen toimintaa.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Peniksen ja klitoriksen alkuperä selvisi

Niin muuten. Ja olisiko homostelu niin suurien intohimoisten kannanottojen kohde, mikäli kummankin sukupuolen edustajilla olisi vain kloaakit joiden aukkoja aseteltaisiin vastakkain, eikä mitään elintä tungettaisi mihinkään aukkoon. Vaan kai siitä kumminkin jotain ränkytettävää saataisiin aikaiseksi että kuka on yllä ja kuka päällä, tai mitkä ne asennot sitten lienisivätkään. Paitsi jos tuosta touhusta ei saisi nautintoa, vaan pelkästään jälkeläisiä, niin ehkäpä se touhu ei niin kauhean usein...
Lue kommentti

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.

Äänetön isku onnistuu, koska siivet pilkkovat suuria ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Kuva: iStock

Pöyheän linnun saalistaessa ei kuulu hisahdustakaan.

Yhdysvaltalaisen Lehigh’n yliopiston fyysikko Justin Jaworski kollegoineen tutki pöllöjen lentoa vuonna 2013. Tavoitteena oli hyödyntää niiden hiljaista mekaniikkaa meluttomien lentokoneiden, tuuliturbiinien ja laivojen suunnittelussa. Analyysit paljastivat useita nerokkaita ratkaisuja, joita evoluutio on hionut äänen hiljentämiseen.

Pöllön siivessä on kampamainen jäykkien sulkien rivi, joka pilkkoo siiveniskuissa syntyviä ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Pienten pyörteiden ääni on korkeataajuisempaa kuin suurten virtojen ja vaimenee nopeasti.

Takareuna taas on rakenteeltaan joustava, huokoinen ja hapsumainen, mikä vähentää merkittävästi siipien liikkeestä syntyvää ääntä. Tavallisesti juuri siiven kova takareuna tuottaa linnun lentäessä havinaa. Pöllöjen uloimmat pitkät käsisulat ovat niin ikään reunoistaan ripsut.

Lisää ääntä vaimentavat siiven pinnan pehmoiset peitinhöyhenet. Ne luovat samettimaisen maton kaltaisen joustavan mutta rosoisen pinnan, joka eliminoi tehokkaasti ääntä.

Ilmassa pöllöt mielellään liitävät eivätkä iske vauhtia siivillään. Sekin vähentää ääntä, sillä siiveniskut tuottavat enemmän pyörteitä kuin liikkumattoman siiven pintaa pitkin virtaava ilma.

Useimmat pöllöt eivät saalistaessaan tuota hisaustakaan, ennen kuin uhri vinkaisee. Ne istuvat oksalla ja odottavat. Kuunnellessaan ja katsellessaan ne kallistelevat päätään moneen suuntaan. Jos missään ei rapise eikä mikään värähdä, ne vaihtavat paikkaa.

Sarvipöllö ja suopöllö käyttävät toista taktiikkaa, saalistuslentoa. Ne liitelevät pellon yllä ja syöksyvät äkkiä saaliin kimppuun.

Pitkät siivet kantavat kauas

Pöllöt lentävät vaivatta, koska niiden siivet ovat ruumiin kokoon ja painoon nähden suuret. Matkaa tehdessään ne etenevät kuitenkin hitaasti esimerkiksi haukkoihin verrattuna.

Tästä huolimatta suopöllö siirtyy Suomesta talveksi tuhansia kilometrejä etelämmäksi. Myös sarvipöllö on muuttolintu, vaikka osa kannasta talvehtii Suomessa etenkin silloin, kun myyriä on paljon. Kumpikin laji voi myös vaihtaa pesimäaluetta vuosittain.

Muuttopöllöjen siivet ovat kapeammat ja pidemmät kuin muiden, eli ne ovat sopeutuneet kaukolentoon. Joskus muitakin pöllöjä lähtee uusille seuduille nälkää pakoon. Suomalaiset hiiripöllöt liikkuvat itä–länsisuunnassa, ja niitä on tavattu jopa 3 000 kilometrin päässä tavanomaiselta reviiriltään.

 

Lue lisää

Maaliskuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto käy läpi pöllön poikkeuksellisia avuja. Aavelennon lisäksi hän selittää, miksei raju pään kierto aiheuta pöllölle aivoinfarktia tai miten tutkijat selvittävät ilmastonmuutoksen vaikutusta pöllöjen oksennuspalloista.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudistuneessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä2710
Liittynyt16.1.2016

Pöllö lentää kuin aave

Kerran pikkupoikana keräsin maasta kuusenoksia vesurilla polttopuiksi pienen mäenkumpareen rinteeltä, josta oli ehkä pari vuotta aikaisemmin kaadettu kuusia, ja joka kasvoi risujen välistä siinä vaiheessa pääasiassa heinää ja vadelmanversoa, ja aivan laella oli pieni tiheä reilun metrin korkuinen kuusennäre. Tulin alhaalta ylöspäin ja olin useita tunteja huhkinut, kun tulin kuusennäreen lähelle ja vedin maasta oksaa, joka ulottui kuusen alle. Sieltä nousi täydellisen hiljaisuuden ja rauhallisen...
Lue kommentti
mdmx
Seuraa 
Viestejä4029
Liittynyt23.11.2009

Pöllö lentää kuin aave

Yhtenä yönä n. 15vuotta sitten istuin kuunvalossa peurajahdissa, tornissa keskellä metsää. Uutta lunta puiden päällä ja valkoinen metsä. Siellä hiljaisuus on sellaista että kaupunkielämään tottuneena korvissa kuuluu aluksi huminaa kun taustamelua ei ole. Ja metsästystilanne kun oli, kuunteli jokaista risahdusta ja rasahdusta tarkasti. Kyseessä katettu torni, eli koppi jalkojen varassa n. 5m korkeudella. Aseen piippu oli ampuma-aukosta ulkona. Totaalisen hiljaisuuden keskellä, kuuluu vaimea...
Lue kommentti

Creativity Is Intelligence Having Fun