Koulunkäynissä on hyötyä varakkaista vanhemmista. Kuva: Wikimedia Commons
Koulunkäynissä on hyötyä varakkaista vanhemmista. Kuva: Wikimedia Commons

Pinta-ala on pienempi köyhillä lapsilla.

Perheiden taloudelliset erot lyövät leimansa lasten ja nuorten aivoihin, osoittaa Nature Neurosciencessa julkaistu tutkimus. Vanhastaan on tiedetty, että varakkaampien perheiden lapset pärjäävät paremmin älykkyystesteissä ja koulussa kuin köyhistä oloista tulevat lapset.

Selvimmin perheen tulotaso ilmeni köyhimpien lasten aivoissa. Kielen käsittelyä, työmuistia ja suunnitelmallisuutta kannattelevien aivojen osien pinta-ala oli heillä pienempi kuin varakkaiden vesoilla.

”Etenkin kaikkien vähätuloisimpien perheiden lapsilla pienet erot tuloissa liittyivät melko suuriin eroihin koulumenetykselle tärkeiden aivoalueiden pinta-alassa”, toteaa Columbian yliopiston professori Kimberly Noble Los Angelesin lastensairaalan tiedotteessa. Noble oli yksi tutkimuksen tekijöistä.

Parempituloisten perheiden jälkeläisten kesken tulojen vaikutus pieneni. Toisin sanoen aivojen pinta-ala ei enää kasvanut juurikaan tulojen kasvaessa. Vanhempien koulutustasolla oli vähäisempi merkitys lasten aivojen koolle kuin perheen tuloilla.

Hyvätuloisten lapset pärjäsivät myös erilaisissa päättelytehtävissä paremmin kuin huonotuloisten. Nämä erot saattavat selittyä aivoissa havaituilla eroilla.

Yhdysvaltalaiseen tutkimukseen osallistui yli tuhat lasta ja nuorta. Iältään he olivat kolmen ja 20 vuoden väliltä. Aivojen osia tutkijat mittasivat magneettikuvauksilla. He sulkivat pois selityksistä mahdolliset geneettiset erot, jotka voisivat johtaa eroihin aivoissa.

Varakkaissa perheissä vanhemmat pystyvät pikemminkin tarjoamaan enemmän virikkeitä lapsilleen, mikä saa aivot kasvamaan.

Tutkijoiden mukaan heidän tutkimuksestaan ei millä muotoa seuraa, että köyhien perheiden lasten aivot kehittyisivät pysyvästi heikommiksi.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Perheen tulotaso näkyy lapsen aivoista

HuuHaata 05.04.2015 klo 21:46 BCK 05.04.2015 klo 21:40 Miten joutua leipäjonoon? Voisin kuvitella, että esimerkiksi lapsiperheet, joissa pitkäaikaistyötön peruspäivärahalla oleva yh-vanhempi ainoana huoltajana voisi kuulua joukkoon (bruttotulot 702 €/kk? (netto 562€ )+ asumistuki?), varsinkin jos asuu pk-seudulla. Eläkeläisnaiset, jotka ovat hoitaneet lapsia ja kotia, saattavat saada pelkän kansaneläkkeen (maksimissaan brutto 630,02€? yksinasujille +asumistuki?). Nuorena sairastuneet...
Lue kommentti