Koulunkäynissä on hyötyä varakkaista vanhemmista. Kuva: Wikimedia Commons
Koulunkäynissä on hyötyä varakkaista vanhemmista. Kuva: Wikimedia Commons

Pinta-ala on pienempi köyhillä lapsilla.

Perheiden taloudelliset erot lyövät leimansa lasten ja nuorten aivoihin, osoittaa Nature Neurosciencessa julkaistu tutkimus. Vanhastaan on tiedetty, että varakkaampien perheiden lapset pärjäävät paremmin älykkyystesteissä ja koulussa kuin köyhistä oloista tulevat lapset.

Selvimmin perheen tulotaso ilmeni köyhimpien lasten aivoissa. Kielen käsittelyä, työmuistia ja suunnitelmallisuutta kannattelevien aivojen osien pinta-ala oli heillä pienempi kuin varakkaiden vesoilla.

”Etenkin kaikkien vähätuloisimpien perheiden lapsilla pienet erot tuloissa liittyivät melko suuriin eroihin koulumenetykselle tärkeiden aivoalueiden pinta-alassa”, toteaa Columbian yliopiston professori Kimberly Noble Los Angelesin lastensairaalan tiedotteessa. Noble oli yksi tutkimuksen tekijöistä.

Parempituloisten perheiden jälkeläisten kesken tulojen vaikutus pieneni. Toisin sanoen aivojen pinta-ala ei enää kasvanut juurikaan tulojen kasvaessa. Vanhempien koulutustasolla oli vähäisempi merkitys lasten aivojen koolle kuin perheen tuloilla.

Hyvätuloisten lapset pärjäsivät myös erilaisissa päättelytehtävissä paremmin kuin huonotuloisten. Nämä erot saattavat selittyä aivoissa havaituilla eroilla.

Yhdysvaltalaiseen tutkimukseen osallistui yli tuhat lasta ja nuorta. Iältään he olivat kolmen ja 20 vuoden väliltä. Aivojen osia tutkijat mittasivat magneettikuvauksilla. He sulkivat pois selityksistä mahdolliset geneettiset erot, jotka voisivat johtaa eroihin aivoissa.

Varakkaissa perheissä vanhemmat pystyvät pikemminkin tarjoamaan enemmän virikkeitä lapsilleen, mikä saa aivot kasvamaan.

Tutkijoiden mukaan heidän tutkimuksestaan ei millä muotoa seuraa, että köyhien perheiden lasten aivot kehittyisivät pysyvästi heikommiksi.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Perheen tulotaso näkyy lapsen aivoista

HuuHaata 05.04.2015 klo 21:46 BCK 05.04.2015 klo 21:40 Miten joutua leipäjonoon? Voisin kuvitella, että esimerkiksi lapsiperheet, joissa pitkäaikaistyötön peruspäivärahalla oleva yh-vanhempi ainoana huoltajana voisi kuulua joukkoon (bruttotulot 702 €/kk? (netto 562€ )+ asumistuki?), varsinkin jos asuu pk-seudulla. Eläkeläisnaiset, jotka ovat hoitaneet lapsia ja kotia, saattavat saada pelkän kansaneläkkeen (maksimissaan brutto 630,02€? yksinasujille +asumistuki?). Nuorena sairastuneet...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä